Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Не лише квартири: в яку нерухомість варто інвестувати у 2024 році

Експерти дали поради, які допоможуть українцям обрати об'єкт для вкладення грошей

Фото: ЛУН, Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерти розповіли, яка нерухомість підходить для інвестицій

Фото: ЛУН, Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український ринок нерухомості переживає не легкий період через повномасштабну війну. Тому виникає багато питань, зокрема, у які об'єкти варто інвестувати гроші.

Експерти з нерухомості допомогли розібратися в цьому питанні в коментарі 24 Каналу.

Який ринок нерухомості обрати для інвестицій

За словами експерта з нерухомості Юрія Піти, ринок демонструє стабілізацію. Українці все частіше почали укладати угоди з купівлі-продажу житла. До того ж цей сегмент залишається зрозумілим способом інвестування.

Крім того, в більшості областей України вдалося зафіксувати активність на ринку оренди житла.

"Під оренду вторинний ринок цікавіший – придбав і відразу отримаєш стабільний дохід. Первинний ринок залишається цікавим для інвесторів, які купують дешевше з метою через певний проміжок часу продати дорожче. Такий покупець також почав повертатися на ринок", – додав Юрій Піта.

Водночас співзасновник та керівний партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов підкреслив, що при розгляді житлової нерухомості важливішим є розв'язання житлових питань, а не інвестиції в класичному форматі. Тому, якщо людина прагне вкласти гроші аби потім отримати прибуток, краще розглянути інші типи нерухомості, наприклад:

  • торговельна нерухомість;
  • офіси;
  • сервісні апартаменти;
  • логістика.

Тобто, українцям, які хочуть інвестувати, варто звернути увагу на комерційну нерухомість. Проте, як зауважив експерт, важливо також обережно обирати регіон та слідкувати за прогнозами розвитку.

"Зараз дуже популярний формат інвестицій – купівля апартаментів в західних регіонах нашої країни, але потрібно розуміти що це ситуативний тренд й за декілька років він може кардинально змінитись, а дохідність, яку обіцяють сьогодні, згодом виявиться геть іншою", – додав Семенцов.

Яку частку активів має світова нерухомість

Люди часто інвестують в нерухомість, і світові активи вже на 67% складаються з цієї категорії. При цьому ще 20% знаходяться в інвестиційних фондах.

Зростаючий попит на нерухомість пояснюється урбанізацією та збільшенням чисельності населення. Аналітики зауважують, що це призводить до зростання цін на житло та землю. Вартість будівництва в цій сфері висока, порівняно з іншими секторами економіки, що робить нерухомість привабливим об'єктом для інвестування.

Крім того, залишаються популярними й інвестиції в землю. Звіт McKinsey вказує, що в усіх країнах, крім Китаю та Японії, нерухомість забезпечила не менше ніж 50% зростання чистої вартості щодо ВВП.

Раніше ми повідомляли, де вперше придбали приватний будинок за програмою "єОселя". Також ми писали, де та скільки потрібно працювати, аби придбати власну квартиру.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.