UA RU

Врахували не всі дані? Що відомо про результати аудиту "Київміськбуду"

Через суперечність та невизначеність, ситуація навколо "Київміськбуду" лише загострюється, викликаючи все більше запитань та обурення інвесторів

Фото: Київміськбуд/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Під час аудиту в "Київміськбуді"не виявили порушень

Фото: Київміськбуд/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Аудиторська фірма "НХД-Аудіт" провела аналіз фінансової діяльності забудовника "Київміськбуду" у період з 2020 по 2022 рік та в першому кварталі 2023-го року. Висновок аудиторів заперечує наявність занижених цін на житло, виведення та списання активів, а також непідтверджену завищену собівартість будівництва.

Про це йдеться у NV Бізнес.

Ключові факти стосовно аудиту включають рішення створеної контрольної комісії Київської міськради, яка затвердила проміжний звіт результатів у листопаді. Офіційно заявлено, що аудит не виявив жодних порушень. Однак комісія рекомендувала:

Зауважимо, що висновки комісії базуються на фінансовому прогнозу, проведеному "Ernst & Young". На жаль, деталей аудиту Baker Tilly та самої "НХД-Аудіт" не враховано в офіційних повідомленнях, навіть тоді, коли обидві компанії проводили аудит діяльності "Київміськбуду".

За словами аудиторів Baker Tilly, станом на кінець 2022 року "Київміськбуд" може фінансувати лише 8,7% активів шляхом власних коштів, а кінець першого півріччя 2023-го року – 9%. Це свідчить про значну залежність компанії від позикових коштів та надмірне боргове завантаження.

На відсутність фінансових порушень забудовника вказала й маловідома аудиторська фірма "НХД-Аудіт". Втім, інвестори висловлюють сумніви та вимагають не визнавати результати аудиту, провести зміни у менеджменті компанії та детально розглянути кожен житловий комплекс окремо.

Перший заступник голови КМДА Микола Поворозник вказав, що аудитори припустилися, що діяльність "Київміськбуду" була порушена через зовнішні фактори – пандемію COVID-19, повномасштабну війну та вплив "Укрбуду".

Що відомо про "Київміськбуд"

ХК "Київміськбуд" було утворено у 1994 році шляхом об'єднання 28 підприємств та інших активів державної комунальної будівельної корпорації "Київміськбуд" у своєму статутному капіталі. Компанія володіє акціями у 40 АТ, має шість дочірніх підприємств і є асоційованим членом 51 підприємства.

Київська міська рада є основним акціонером ПрАТ "ХК "Київміськбуд"" (80%, згідно з НКЦПФР). На початку липня наглядова рада та правління компанії вирішили провести аудит за участю визначеної міжнародної аудиторської фірми, і голову компанії Ігоря Кушніра, відсторонено від роботи.

Наприкінці липня правоохоронні органи проводили слідчі дії на об'єктах, пов'язаних зі столичним забудовником.

Раніше ми повідомляли, що у Києві арештували забудовника, який хотів підкупити віцепремʼєра. Також ми пропонуємо дізнатися, які забудовники лише створюють ілюзію активності.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі