Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Інвестори Київміськбуду по 7 років чекають житло – експерт розповів, як повернути свої кошти

Юрист запевняє, що інвестування лише на початкових стадіях будівництва завжди схоже більше на лотерею

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди можуть повернути свої гроші

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Компанія "Київміськбуд" залишила тисячі інвесторів ні з чим. Дехто чекає свого житла вже майже 7 років, однак натомість слухає лише обіцянки про те, що на будівельних майданчиках вже скоро відновиться робота.

Сайт Pro Гроші розповідає, як інвестори можуть повернути свої гроші.

У коментарі сайту ТСН.ua інвесторка ХК "Київміськбуд" Назіфе Сейтумерова розповіла, що вона вимушена переселенка з окупованого росіянами Криму і ще у 2017 році її сім’я вклала кошти у невеличку квартиру в ЖК Mirax, який будує "Київміськбуд". Однак своє житло жінка не отримала і досі.

"Тоді ми думали, що ця компанія-забудовник міська і надійна. Але, на жаль, це виявилося не так. Будинок, де розташована моя квартира, мали ввести в експлуатацію ще у 2019 році! Підкреслю, тоді ще не було ні ковіду, ні широкомасштабної війни, але "Київміськбуд" не виконав своїх зобов’язань. Зараз вже майже 2024 рік, але квартиру я так і не отримала", – каже Назіфе Сейтумерова.

Чи законно так довго не здавати в експлуатацію будинок

У коментарі сайту Pro Гроші юрист Адвокатського об'єднання GRACERS Сергій Савинський розповів, що інвестування лише на початкових стадіях будівництва завжди схоже більше на лотерею в Україні, адже в більшості випадків все залежить від забудовника.

Питання про своєчасне виконання умов будівництва визначаються в договорі, який уклав інвестор із забудовником. Однак бувають там моменти, а саме "обставини непереборної сили" або "форс-мажорні обставини", які дозволяють несвоєчасно виконувати зобовʼязання, адже є якась обставина, яка не залежить від волі забудовника.

Тобто, він не міг передбачити певні обставини, а отже не зміг виконати умови договору. І можливо, в документі прописано, що забудовник може затримати роботі на обʼєкті на певний час. Варто добре ознайомитися з договором, – говорить експерт.

Як інвесторам повернути свої гроші

Знову ж таки, всі відповіді знаходяться в договорі. Якщо, наприклад, забудовник несвоєчасно виконав умови, то перше, що треба зробити – написати претензію забудовнику з вимогою сплатити штрафні санкції, які мають бути визначені в документі.

Скоріше ця вимога буде проігнорована. Тому єдиний вихід – звертатися до суду, аби стягнути кошти із забудовника. Спосіб захисту – розривання цього договору інвестиційне і стягнення сплачених коштів, а також штрафних санкцій за несвоєчасне виконання умов, – додає юрист.

Якщо таким чином піти, то досить часто представники забудовника виходять на перемовини. Вам можуть запропонувати квартиру в іншому будинку або навіть домовляться про якісь поступки й кошти, наприклад, виплатять вам швидше, ніж через суд.

Зобовʼязати добудувати обʼєкт неможливо, якщо у компанії проблеми з фінансами. Тому один вихід – повернути свої кошти вже зараз поки компанія взагалі не стала банкрутом, – каже Сергій Савинський.

У більшості випадків такі справи можуть тривати близько пів року. Однак ніхто не може гарантувати, що вона не затягнеться через людський фактор чи навіть через війну в країні.

Раніше ми повідомляли, що у Києві арештували забудовника, який хотів підкупити віцепремʼєра. Також ми пропонуємо дізнатися, які забудовники лише створюють ілюзію активності.

Ще до цього ми писали про те, що Київміськбуд призупинив будівництво та звернувся до майбутніх власників квартир.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.