Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Як облаштувати кухню для людей з особливими потребами

Розповідаємо, які бувають варіанти планування кухні та як правильно організувати інтер'єр такої кімнати для людей з інвалідністю

Колаж: Pro Гроші

Кухні для людей зі спеціальними потребами

Колаж: Pro Гроші

Організувати комфортний побут для людини на інвалідному візку доволі непросте завдання. Але правильна організація житла й адаптоване меблювання здатні зробити кухонну кімнату зручною для пересування і приготування страв.

Про те, як правильно організувати простір кухні для людей з особливими потребами, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Почнемо з універсальних рекомендацій, які сприяють безперешкодному переміщенню в межах дому, а саме:

  1. Позбудьтеся килимів і ковроліну на підлозі. Вони ускладнюють рух коліщат візка. Як покриття використовуйте ламінат, лінолеум, керамічну плитку, дерево.
  2. Дверний отвір має бути на кілька сантиметрів ширшим ніж габарити візка.
  3. Звільніть центральні частини кімнати для пересування. Меблі розташовуйте паралельно стіні.
  4. Переконайтесь, що освітлення достатньо яскраве і не обмежує огляд.
  5. Позбавте житло від високих порогів і перегородок.

Як спроєктувати правильне планування кухні

Важливо, щоб площа кухонної кімнати була не меншою ніж 9 м2, а ширина 2.2 м, адже людині на інвалідному візку потрібно мінімум 150 см місця, щоб розвернутись на 360 градусів.
Облаштування кухні рекомендовано почати із так званого "робочого трикутника" в який входять: холодильник, плита, раковина. Периметр трикутника має складати близько 8 метрів. Така концепція дозволить зручно пересуватись і раціонально витрачати час і зусилля на кулірнарні справи.

Меблювання кухні можна здійснити кількома способами:

  • Літерою "Г". Тут всі кухонні меблі та прилади розташовуються поруч стін. Такий варіант створює зручний робочий простір і скорочує переміщення. Залучає 2 стіни й звільняє центр кімнати.
  • Літерою "П". Кухонний гарнітур і побутова техніка займають три стіни. Планування такого типу дозволяє створити функціональний простір для приготування страв, зберігання предметів і пересування.
  • Кухня з островом. Потрібно враховувати, що відстань між кухнею та острівцем має складати понад 1.5 м. Це практична і сучасна концепція, яка дозволяє тримати все необхідне в зоні доступу.

Як підібрати кухонні меблі

Щоб доступ до шаф, полиць і столів був легким, меблі необхідно адаптувати під потреби користувача. В стандартних моделях кухні висота стільниці сягає 90 см і для людини на візку це занадто багато. Тому, кухня на замовлення — оптимальне рішення.

Вибираючи кухню, враховуйте зріст і модель візка. Загалом, комфортною вважається стільниця від 70 до 85 см. Окрім висоти, зверніть увагу на ширину робочої поверхні. Класична глибина стільниці — 60 см, але для людини на візку краще підібрати ширину, яка відповідає відстані витягнутої руки. Оптимально, щоб стільниця була регульованою і висувною.

Дуже зручним варіантом стане кухня зі змінною висотою. Натиснувши на одну кнопку, можна адаптувати параметри гарнітура під власні потреби.

Не забувайте про підвісні шафи спеціальної форми. Тумби мають дозволяти під’їхати до них максимально близько і мати виямки для ніг. Хорошим варіантом стануть відкриті полиці й мобільні меблі на коліщатках.

Отож, правильне планування кухонної кімнати здатне спростити побутові клопоти для людей з обмеженими фізичними можливостями й перетворити приготування страв на цікаве хобі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.