Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Купити квартиру краще зараз: де в Україні може подорожчати нерухомість у 2024 році

Експертка з нерухомості в ексклюзивному коментарі сайту Pro Гроші також розповіла, що вплине за вартість житла у наступному році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експертка розповіла, що зміниться на ринку нерухомості у 2024

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український ринок нерухомості є одним із ключових сегментів економіки, і його динаміка може бути показником не лише стану галузі, а й загальної економічної ситуації у країні. Прогнозування змін у цьому секторі на 2024 рік важливе для багатьох: як для потенційних покупців, так і для інвесторів, забудовників та фахівців галузі.

Тому, журналісти сайту Pro Гроші вирішили дізнатися в оглядачки ринку нерухомості Вікторії Берещак, де в Україні можуть подорожчати квартири у 2024 році.

Які фактори вплинуть на ціни


У 2024 році вартість нерухомості буде змінюватися. Експертка розповіла, що прогнозуючи цінову динаміку на наступний рік, зокрема у контексті турбулентності та геополітичної невизначеності, а також внутрішніх труднощів, пов'язаних із повномасштабною війною, важливо брати до уваги:

  • об'єктивні фактори ринкової та загальноекономічної природи;
  • "чорних лебедів" – непередбачувані обставини.

Урахування ринкових факторів дозволяє зробити об'єктивний прогноз, враховуючи поточний рівень попиту та тенденції купівлі-продажу на ринку.

Тому говорячи, де може зростати ціна квадратного метра, слід дивитися на рівень реального попиту та на динаміку купівлі продажу на ринку станом на зараз, і екстраполювати це на наступний рік, якщо умови економічного та геополітичного фону будуть зберігатися або покращуватися.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Де будуть зростати ціни на нерухомість


Одним з очікуваних та обґрунтованих прогнозів є зростання цін на квадратний метр в Київському регіоні. Як пояснює Вікторія Берещак, це пов'язано з тим, що столиця привертає внутрішньо переміщених осіб і тих, хто повертається з-за кордону.

Люди продумують варіанти купівлі нерухомості, тим паче, що програма "єОселя" набирає обертів. Також, у листопаді 2023 року стартувала видача сертифікатів за зруйноване житло, тому потенційно Київ та Київський регіон може акумулювати на себе левову частку цього попиту, це сприятиме зростанню обсягів продажу і, відповідно, це стимулюватиме зростання цін, – розповіла оглядачка ринку нерухомості.

Крім того, вартість квартир може зростати у разі, якщо девелопери будуть нарощувати динаміку будівництва. При цьому, експертка зазначила, що ціни будуть вищими за середньозважені по ринку.

Якщо говорити з обережністю про середньозважені показники, можна припустити, що протягом першого півріччя 2024 року очікується навіть до 15% зростання в гривні. При цьому, такі ліквідні формати з високим рівнем будівельної активності можуть додатково приносити від 5-7%, враховуючи їхні якісні характеристики та особливості на ринковому майданчику.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

У коментарі нашим журналістам експертка зазначила, що не варто забувати про західні області. Там вже не спостерігається такого інтенсивного попиту, як це було на початку війни. Наразі можна сказати, що західні області не випереджають інші регіони за обсягами продажів.

В цілому продажі вирівнюються і вже немає такого ажіотажного попиту на купівлю нерухомості саме в тих регіонах. Проте, там також зберігатиметься попит внаслідок того, що частина населення обирає Київ, а частина обирає західні області, тому що вважає їх більш безпечними й ця внутрішня міграція, звичайно, стимулюватиме певним чином продажі, – розповіла експертка.

За словами Вікторії Берещак, особливо помітні зміни у вартості нерухомості відбудуться в Ужгороді, у Львівській та Івано-Франківській області. Це такі хаби, міста, які тримають лідерство впевнено, і які ще можуть та мають потенціал до зростання об'єктів будівництва.

Що буде відбуватися з цінами на оренду житла


Ситуація на ринку оренди нерухомості залежить від певних етапів активності. Як розповіла експертка, ціни залежать від наступних чинників:

  • зовнішні;
  • економічні;
  • політичні;
  • геополітичних факторів тощо.

Вартість оренди може збільшитись навесні через очікувані труднощі в зимовий період, адже зараз люди не планують міграцію між містами.Також не варто забувати, що є на ринку такі літні затишшя, просідання ціни. Лише наприкінці літа та на початку осені стандартно починається гарячий бізнес-сезон, повертаються студенти, заробітчани тощо.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості


У підсумку, прогнозуючи розвиток ринку нерухомості на 2024 рік, необхідно уважно аналізувати різні фактори, включаючи рівень попиту, будівельну активність, політичні та економічні тенденції. Важливо також враховувати непередбачені обставини та геополітичну ситуацію для максимально об'єктивного та точного прогнозу.

Раніше ми дізналися в оглядачки ринку нерухомості, що буде з ринком оренди у грудні. Також пропонуємо прочитати наш матеріал про те, як змінилася вартість нерухомості на вторинному ринку у Львові.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.