Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Квартири в Україні стануть "золотими"? Як зміняться ціни на житло до кінця зими

За словами експертки, всі гравці на ринку нерухомості перебувають у періоді "позиційне вичікування"

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Попит на житло потроху зростає

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на ринку нерухомості змінюються через ряд факторів, таких як попит та пропозиція, економічна стабільність, інфляція, рівень процентних ставок та розвиток інфраструктури. Додатковий вплив може мати політична ситуація, демографічні зміни та стан фінансового ринку, а також навіть сезонність. Треба враховувати це, аби спрогнозувати ситуацію на ринку.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Зміст
1.Як змінювався попит на ринку нерухомості взимку
2.Що буде з цінами до кінця зими
3.Чи змінилася будівельна динаміка через зимові свята
4.Як може розвиватися будівельна динаміка в перспективі

Як змінювався попит на ринку нерухомості взимку

За словами експертки, всі гравці на ринку нерухомості перебувають у періоді "позиційне вичікування". Вичікують усі – і покупці, і деволопери. Однак йдеться й про вторинний ринок також, оскільки він радий був би продавати, але коли немає попиту, то зробити це досить складно.

Все це через зимовий період. Він апріорі завжди був затишшям на ринку нерухомості. Якщо подивитися на кількість знижок, дисконтів, акцій, які виринають у цей період, то зрозуміло їхня механіка. Тобто, девелоперам потрібно стимулювати попит, тому з'являються ось ці інструменти, які людей можуть допомогти схилити людей до покупки, – говорить Вікторія Берещак.

Однак окрім цього сезонного традиційного фактора, додається ще й психологічний фактор тієї реальності, в якій ми зараз живе Україна. Тобто, фактор війни.

  • По-перше – це енергетичний терор, через який всі бояться, що знову будуть обстріли теплового сектора інженерних комунікацій, енергетичної інфраструктури й, загалом, будуть не дуже сприятливі умови в країні.

  • По-друге – складна ситуація на полі бою взимку через погодні умови.

Взагалі люди в цей період не наважуються на швидкі зміни. Водночас треба зауважити, що в принципі ми вже говорили про те, що попит відновлюється і це відбувається значно швидше, ніж ми могли б собі уявити. Звісно, є обмежувальні фактори, наприклад, купівельна спроможність населення, падіння реальних доходів тощо, – додає експертка.

Але також варто памʼятати, що попит потроху відновлювався. Це дозволяє говорити про те, якщо ситуація зберігатиметься більш менш за прогнозованим сценарієм, то можна буде спостерігати й подальше відновлення платоспроможного попиту на ринку, який буде конвертуватися в реальні угоди.

Я думаю, що до кінця зими ми можемо говорити, що ще десь до 5% попиту ми можемо собі повернути, – каже спікерка.

Що стосується конвертації цього попиту в угоди, то реальне відновлення варто очікувати навесні, адже зараз покупець сконцентрується лише на тих проєктах, де є висока будівельна динаміка, висока будівельна готовність тощо. Це, як правило:

  • поліфункціональні комплекси;

  • поліфункціональні кластери;

  • місто в місті;

  • екокомплекси тощо.

Що буде з цінами до кінця зими

За цей зимовий період, а саме січень-лютий, коли попит буде дещо обмежений, ціни суттєво зростати не будуть. Тому що нелогічно підвищувати ціни в період, коли покупця не так багато на ринку. Імовірно, всі цінові підвищення зміни будуть пов'язані з будівельною динамікою та певними іншими процесами, адже з переходом на вищий цикл будівництва девелопер може підвищити ціни.

Але ось ці всі умовні кореляції будуть коливатися в межах кількох відсотків, не більше. І якщо ми говоримо про первинний ринок, то середньозважені ціни за цей час мають шанс зрости в гривні не більше ніж до 3% до кінця зими, – розповідає Вікторія Берещак.

Чи змінилася будівельна динаміка через зимові свята

Наразі ніяких змін на ринку немає. Насправді коли були свята, то були певні періоди спаду активності. У когось це кілька днів, у когось цей період дещо більший, але це якщо говорити про ті комплекси, які реально будуються.

Варто памʼятати, що зимовий період – це період затишшя майже в усіх сферах, однак з 15-20 січня ринок нерухомості виходимо в новий бізнес-сезон.

Як може розвиватися будівельна динаміка в перспективі

Якщо розглядати сценарій, що нічого поганого для України не відбуватиметься в умовах війни, то можна спрогнозувати два важливих процеси, які будуть на ринку:

  • по-перше – розморожування певної частки проєктів, які були менш активні. Скоріше за все це буде невелика кількість від обсягу проєктів, які погано будуються, а саме 10-15%;

  • по-друге – виведення на ринок нових проєктів. У 2023 році девелопери не наважувалися виводити нові якісні концепції та формати на ринок. Однак цьогоріч, вважає експертка, ринок зможе побачити "перших ластівок". Вони зростатимуть незначно, але це вже буде прецедентом пропозиції на ринку.

Ба більше, варто очікувати, що девелопери повертатимуться на ринок з новим продуктом.

Раніше ми повідомляли, чому в Україні можуть зрости ціни на оренду житла. Також пропонуємо дізнатися, що потрібно знати про купівлю житла на вторинному ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.