Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Ціна квадратного метра зазнає змін? В Greenville розкрили секрети формування вартості

Експертка девелоперської компанії Greenville Kyiv пояснила українцям як формуватиметься вартість нерухомості у 2024 році

Фото: Greenville Park, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Формування вартості квадратного метра залежить від певних факторів

Фото: Greenville Park, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Формування вартості квадратного метра на первинному ринку нерухомості визначається певними факторами. Зокрема, йдеться про собівартість будівництва, інфраструктурне наповнення та стадію готовності житлового комплексу.

Детальніше про те, які фактори впливають на ціну квадратного метра в ЖК бізнес-класу у 2024 році, розповіла експерт ринку нерухомості, керівник департаменту продажів девелоперської компанії Greenville Kyiv Сусанна Караханян.

Від чого залежить вартість квадратного метра


За словами експертки, на ціну квадратного метра на первинному ринку нерухомості України діє сукупність певних чинників.

  • Собівартість

Через війну собівартість подекуди виросла на 40-50%. Ускладнилися логістика та постачання, оперативно-виробничі процеси, виросли в ціні будівельні матеріали та сама вартість робіт. Впливає також дефіцит кваліфікованих будівельників, який з кожним місяцем все більш відчутний.

 | Фото: Greenville Park
 | Фото: Greenville Park
 | Фото: Greenville Park

ЖК Greenville Park

Фото: Greenville Park

ЖК Greenville Park

Фото: Greenville Park

ЖК Greenville Park

Фото: Greenville Park

  • Класифікація

Житлові комплекси поділяються на сегменти (економ, комфорт, бізнес, преміум) і саме від цього залежить якість та ціна матеріалів. У ціноутворення закладається також вартість будівельних матеріалів, впроваджені інженерно-технічні та архітектурні рішення, сама технологія будівництва. Так, монолітно-каркасна конструкція, як правило, на 25-30% дорожча за цегляну.

  • Локація

Розташування житлового комплексу впливає на ціну квадратного метра. Від близькості до метро, особливостей району, відстані до міського центру залежить і вартість.

Також важливе інфраструктурне наповнення: наявність магазинів, кафе, спортзалів, дитячих садочків, аптек, лікарень, ТРЦ тощо. Все це закладається в вартість квадратного метра. В автономних житлових комплексах таких як "місто в місті" ціни також вищі.
Сусанна Караханян

Сусанна Караханян

Експертка ринку нерухомості, керівниця департаменту продажів Greenville

  • Вартість землі

Чим дорожча земельна ділянка, на якій будують ЖК, тим ціна квартири у ньому буде вищою. Зрозуміло, що земельна ділянка в центральній частині міста буде кратно дорожчою, ніж на околицях чи в передмісті.

  • Кількість поверхів

Зазвичай, клієнти обирають поверх на свій смак. Проте є певні загальні тенденції. Наприклад, на перших чи останніх поверхах квартири зазвичай дешевші ніж на середніх.

З початком повномасштабної війни перестали користуватися попитом останні поверхи – люди бояться обстрілів. А під час відключень електроенергії не хочуть високо підніматися по сходах. Зараз покупці намагаються обирати до 8 поверха.
Сусанна Караханян

Сусанна Караханян

Експертка ринку нерухомості, керівниця департаменту продажів Greenville

  • Планування

За словами експертки, в бізнес-сегменті сьогодні покупці віддають перевагу раціональним плануванням, в основі яких функціональність, зручність та оптимальне використання вільного простору.

  • Стадія готовності

На ранніх етапах будівництва квартири дешевші, ніж на завершальних чи в готовому будинку. Але війна внесла свої корективи. У період турбулентності клієнти не ризикують інвестувати на ранніх стадіях (чи на котловані). Зараз люди частіше обирають готове житло не під прибуток, а для себе і родини.

Девелопери наголошують, що у цьому році вартість квадратного метра буде поступово зростати. Це не торкнеться прифронтових регіонів, але в Києві, на Київщині та в західних областях тенденція очікується саме така.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.