UA RU

За квартирами "полюють" нові покупці: що змінилося на ринку нерухомості в Україні

Більшість квартир на первинному ринку наразі можна купити українцям лише при повній оплаті всієї суми

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Все більше українців можуть отримати житло

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Іпотечна програма "єОселя", яка наразі діє в Україні ще не має загального суттєвого впливу на ринок нерухомості. Однак саме завдяки їй деякі забудовники почали "оживати". Також програма вивела на ринок нову категорію покупців, що раніше навіть не цікавилась нерухомістю. Відомо, що наразі українці отримали 5 811 кредитів на житло і майже половину з них було надано з початку вересня по грудень 2023 року.

Про це пише The Page.

В яких ЖК "єОселя" підсилила продажі

Більшість квартир на первинному ринку наразі можна купити лише при повній оплаті. Вона може бути від самого покупця або навіть від банку, що кредитує іпотеку. Під час виступу на Українському будівельному конгресі комерційна директорка "Інтергал-Буд" Анна Лаєвська повідомила, що у деяких фірм-забудовників частка житла, проданого за іпотекою, становить до 30-35%. Однак це стосується саме тих об’єктів, де квартири вже були повністю готові. Також за словами експертки, раніше частка іпотечних продажів на первинному ринку в середньому становила 8%.

"Категорія людей, що купують житло за програмою "єОселя", досить специфічна. Серед них багато військових або людей інших спеціальностей, які займаються саме війною. Також це державний сектор — працівники поліції, ДСНС, вчителі, медичний персонал. Вони специфічні, тому що взагалі ніколи не розглядали ринок нерухомості. Тому кожна консультація відділу продажів для них — це як дві з половиною години дуже детальної лекції про первинний ринок", — розповідає Лаєвська.

Як "єОселя" впливає на ринок первинного житла

За словами співзасновника та керуючого партнера компанії INSPI Development Володимира Семенцов, в цілому вплив даної програми на ринок нерухомості в Україні поки що не є суттєвим.

"Наразі кількість квартир, придбаних за програмою "єОселя" в ЖК на стадії будівництва, не перевищує 1%. Для більш-менш відчутного впливу державної іпотеки на первинний ринок ця цифра має зрости бодай до 25-30% від виданих кредитів — до 200-250 іпотек щомісяця. Крім того, важливим стане суттєве розширення програми на об’єкти економ- та комфорт-класу", — наголошує експерт.

Однак важливо, що найпопулярнішими квартирами на ринку серед покупців є ті, які вже повністю готові та мають ремонт від забудовника.

Скільки новобудов беруть участь у програмі "єОселя" у великих містах і областях:

На останньому місці знаходиться Тернопіль, адже там лише 7 новобудов беруть участь у програмі.

Раніше ми повідомляли, чи можуть виселити з житла під час війни через борги по іпотеці. Також ми писали, як ВПО придбати житло за програмою "єОселя".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі