UA RU

Американські гірки на ринку нерухомості: як змінилися ціни за останні місяці

Пропонуємо дізнатися не лише про зміни у вартості вторинної нерухомості, але й про чинник, що повпливав на це

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні найбільше зросли ціни на житло у Житомирській області

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З вересня по листопад 2023 року в Україні спостерігається певна нестабільність у сегменті ринку вторинного житла. Ціни на нерухомість зазнали часткового підвищення та зниження, відзначаючи відмінності в різних регіонах країни. Хоча зміни у середній вартості зафіксовані майже в усіх областях, вони, в основному, не є суттєвими.

До такого висновку дійшли аналітики маркетплейса DIM.RIA.

Що вплинуло на цінову динаміку ринка нерухомості


Одним із ключових аспектів, що вплинули на ринок, є динаміка пропозиції. Протягом осені 2023 року велике зростання кількості оголошень про продаж зафіксовано в Києві та області. Водночас в деяких інших регіонах відбулися зниження, особливо у:

Як змінилися ціни на вторинну нерухомість


На вторинному ринку Києва у листопаді середня ціна однокімнатної квартири становила 89 475 доларів. Це на 3% дорожче, ніж у вересні. Львівська область посіла друге місце за вартістю, де ціна склала 66 552 долари (+5,3%). Вінницька область також увійшла до трійки лідерів за вартістю однокімнатних квартир: 48 102 долари, що демонструє зростання на 3,9%.

Варто зазначити, що протягом осені найбільше зросла вартість нерухомості у Житомирській області. Там ціни змінилися на 13%.

Де в Україні зростуть ціни на нерухомість у 2024 році


Ринок нерухомості у 2023 році демонстрував коливання в різні сторони. Тому, редакція сайту Pro Гроші вирішила дізнатися в оглядачки ринку нерухомості Вікторії Берещак, де у наступному році зростуть ціни на житло.

І, за її словами, ці зміни передбачаються в Києві та області через велику кількість переселенців та людей, які повертаються з-за кордону. Тобто, ціни зростуть через активність продажів та стимулюючий попит.

Берещак зазначила, що подорожчання квартир може відбутися, якщо розвиток будівельної галузі отримає імпульс. Зазначається, що ціни будуть вищими за середньозважені показники ринку.

Крім того, подібні зміни можуть відбутися в Ужгороді, Львівській та Івано-Франківській областях, де зафіксовано лідерство та потенціал для нового будівництва.

Раніше ми повідомляли, як змінилася вартість вторинної нерухомості у Львові. Також ми дізналися в експертки, як зміниться вартість оренди нерухомості перед Новим роком.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі