Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Ціни "злетять до небес"? Як зміниться вартість оренди нерухомості перед Новим роком

Перед плануванням новорічного відпочинку важливо враховувати певні особливості ринку нерухомості

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експертка розповіла, чому зростають ціни на оренду житла перед Новим роком

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Новорічні свята – це не лише час подарунків та веселих святкових заходів, але і період, коли ростуть ціни. Це стосується і вартості нерухомісті, зокрема на ринку краткострокової оренди. Наприклад, у Києві у звичайні дні можна винайняти в оренду двокімнатну квартиру за 800 гривень, але у новорічну ніч ця вартість може збільшитися до 4 000 гривень.

Редакція сайту Pro Гроші звернулася до оглядачки ринку нерухомості Вікторії Берещак, аби дізнатися, що впливає на зростання вартості оренди житла перед Новим роком.

Чому дорожчає оренда житла перед Новим роком


Однією з основних причин зростання вартості оренди житла під час новорічних свят є ажіотажний попит в окремих регіонах та форматах комплексів, які можуть задовольняти потреби людей у проведенні новорічної ночі.

Звичайно, що цей попит не формується перед 31 грудня, він накопичується. І, якщо ми говоримо про його формування, то в окремих типах нерухомості, в окремих регіонах ажіотажний попит починає прослідковуватися вже у листопаді-грудні, звичайно з поправками на війну, оскільки під час воєнного стану ситуація трохи видозмінилася.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Особливості ринку нерухомості в Карпатах


У Карпатах, особливо в відомих курортах, вартість оренди може зростати у 2-3 рази у новорічну ніч та протягом святкових днів. Основною причиною є входження вартості оренди в комплекс послуг, який включає:

  • застілля;
  • розваги.

Це особливо відноситься до таких відомих курортів, як Буковель, де інфраструктура є більш розвиненою, а відтак і вартість оренди вища.

Як зростає вартість оренди нерухомості в інших регіонах


У великих містах, зокрема в Києві, найбільший попит викликають великі житлові об'єкти, такі як багатокімнатні квартири або будинки площею 120-150 квадратних метрів. У цих регіонах середньозважена ціна оренди збільшується на 60-80% у новорічну ніч, а деякі об'єкти з підвищеним комфортом можуть навіть встановлювати націнку у 1,5-2 рази.

Щодо попиту, який формується у листопаді, це про вимивання орендних лотів, які найбільш ліквідні. З точки зору запитів, то це відбувається десь до першої декади грудня і далі вже залишаються менш ліквідні формати, але й вони знаходять свого орендаря на новорічну ніч.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Важливо враховувати, що воєнний стан може внести корективи в ринкові тенденції. Навіть з урахуванням воєнним станом, в Буковелі спостерігається значний попит, що відрізняється від попереднього року. У Києві та інших регіонах ситуація може бути менш очевидною через вплив військових подій.


Новорічні свята стають періодом активного попиту на оренду житла, зокрема в курортних місцях та великих містах. Ажіотаж та підвищений інтерес до конкретних об'єктів призводять до збільшення цін, а воєнний стан може внести свої корективи в цю динаміку.

Раніше ми повідомляли, в якому районі Києва впадуть ціни на оренду квартир. Також ми писали, яку суму доведеться витратити за тиждень відпочинку в готелях Буковеля.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.