Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Турбулентність на ринку нерухомості: чому змінюватиметься вартість житла у 2024 році

Оглядачка ринку нерухомості розповіла про чинники, які впливатимуть на ціноутворення в наступному році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні нерухомість буде дорожчати під впливом різних чинників

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У року 2023 на українському ринку нерухомості відбулися зміни, і наразі там спостерігається певна стабілізація, особливо щодо вартості житла. Однак у наступному 2024 році можливі зміни цін внаслідок впливу конкретних факторів.

Про це у коментарі редакції сайту Pro Гроші розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Що впливатиме на вартість нерухомості


За словами експертки, вартість нерухомості у наступному році буде піддаватися змінам під впливом різних факторів. Прогнозуючи цінову динаміку, Вікторія Берещак звертає увагу на:

  • турбулентність та геополітичну невизначеність;
  • внутрішні труднощі, які пов'язані із повномасштабною війною;
  • поточний рівень попиту;
  • тенденції купівлі-продажу на ринку;
  • об'єктивні фактори ринкової та загальноекономічної природи.

Крім того, вона додала, що важливо враховувати "чорних лебедів" – непередбачувані обставини, які можуть раптово вплинути на ринкові умови. На усі ці фактори варто звертати увагу, аби зробити більш точний прогноз щодо вартості нерухомості у наступному році.

Тому говорячи, де може зростати ціна квадратного метра, слід дивитися на рівень реального попиту та на динаміку купівлі продажу на ринку станом на зараз, і екстраполювати це на наступний рік, якщо умови економічного та геополітичного фону будуть зберігатися або покращуватися, – додала Вікторія Берещак.

Що відбуватиметься з цінами на оренду житла у 2024 році


Ринок оренди нерухомості в Україні пропонує різноманітні варіанти для потенційних орендарів. Проте, згідно з інформацією, яку сайту Pro Гроші надала оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак, у 2024 році можливі зміни, зокрема вартості щомісячної оплати.

Експертка визначила фактори, які впливатимуть на ціни на оренду нерухомості у наступному році:

  • зміни на світовому ринку;
  • розвиток економіки;
  • політичні зміни;
  • геополітичні ризики.

Один з прогнозів передбачає можливе підвищення цін на оренду навесні через очікувані труднощі в зимовий період, коли мігрувати між містами не планується. Також враховується сезонна динаміка, де наприкінці літа та на початку осені може відбутися зростання попиту та, відповідно, цін.

Раніше ми повідомляли, як змінилися ціни на ринку нерухомості. Також пропонуємо дізнатися, скільки доведеться заплатити за оренду квартири в новорічну ніч в різних містах України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.