Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Подорожчання не уникнути? Що відбудеться з цінами на оренду нерухомості у 2024 році

Український ринок оренди нерухомості визначається різними факторами, і тому точний прогноз є доволі важким завданням

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть зрости ціни на оренду житла

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український ринок оренди нерухомості доволі розвинутий. Знайти собі житло може кожен, оскільки є безліч варіантів квартир та будинків, які відповідають певним вимогам орендарів. Проте, у наступному році все може змінитися, зокрема вартість щомісячної оплати.

Тому редакція сайту Pro Гроші дізналася в оглядачки ринку нерухомості Вікторії Берещак, що буде відбуватися з цінами на житло у 2024 році.

Які зміни у ціноутворенні можуть відбутися на ринку оренди нерухомості

Експертка допомогла розібратися у факторах, які визначатимуть ситуацію на ринку оренди нерухомості у наступному році. За словами Вікторії Берещак, ціни на житло будуть визначатися наступним чином:

  • зміни на світовому ринку, валютні коливання та інші зовнішні події можуть вплинути на економічну стабільність країни, що своєю чергою відобразиться на цінах на оренду житла;
  • якщо економіка розвиватиметься, можна очікувати підвищення попиту на орендні квартири, що відобразиться у зростанні цін;
  • політичні зміни можуть вплинути на інвестиційний клімат та загальну стабільність країни, що має певний вплив на нерухомість;
  • різні геополітичні ризики можуть призвести до коливань у фінансовій системі, що також вплине на ціни на оренду.

Одним із прогнозів є можливе збільшення цін на оренду навесні через очікувані труднощі в зимовий період, коли люди не планують переїжджати в різні міста. Також важливо враховувати сезонні тенденції, де наприкінці літа та на початку осені може відзначитися підвищення попиту та, відповідно, цін.

Що буде з цінами на оренду житла в грудні

Ринок оренди житла в Україні поступово відновлюється, але спостерігається просідання цін через обмежений попит. Експертка з нерухомості Вікторія Берещак у коментарі журналістам сайту Pro Гроші розповіла, що на ринок впливає закінчення сезону навчання та бізнес-активності.

Також вона зазначила, що перед очікуванням блекаутів попит на оренду зменшився, і вже зникла категорія дешевого житла, що призводить до середньозваженого просідання вартості оренди на рівні 10-12%. Якщо ситуація не зміниться, тенденція може тривати до весни, але без зовнішніх потрясінь взимку, ринок може залишатися стабільним у цьому діапазоні.

Раніше ми повідомляли, як змінилася вартість вторинної нерухомості у Львові. Також ми пропонуємо дізнатися, скільки коштує пентхаус у президентському кварталі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.