Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Вартість квартир вражає "стрибками"? Як змінилися ціни на ринку нерухомості

Протягом осені 2023 року кількість оголошень про продаж нерухомості на вторинному ринку значно збільшилася у кількох регіонах

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на житло змінились

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості не стоїть на місці, а тому там постійно змінюються ціни в залежності від того, що відбувається у світі. Лише за минулий місяць вартість житла зазнала чималих змін.

Аналітики українського маркетплейса DIM.RIA представили звіт про стан ринку нерухомості восени 2023 року.

Згідно з дослідженням, протягом вересня-листопада 2023 року в експлуатацію введено 28 новобудов на 48 секцій. З них два будинки на три секції у Києві, та три новобудови у Київській області.

Як змінилися ціни

Станом на кінець листопада, найвища середня вартість за м² у столиці – 57 639 грн (враховуючи всі типи квартир за кількістю кімнат), але порівнюючи з вереснем 2023 року ціна впала на 0,7%.

До вересня 2023 найбільш помітне зниження середньої ціни за м² у Тернопільській області — на 28%. Якщо аналізувати вартість за м² у листопаді 2023 року до листопада 2022 року, то найбільше зросла ціна в Івано-Франківській області — на 52%, і на 25% — у Житомирській області.

Аналіз вартості житла у новобудові по районах Києва показує, що максимальні ціни у Печерському та Шевченківському районах і складають, відповідно, 224 511 грн/м² та 134 000 грн/м². Мінімальна вартість у Деснянському районі — 21 700 грн/м².

Вторинна нерухомість

Протягом осені 2023 року кількість оголошень про продаж нерухомості на вторинному ринку значно збільшилася у Києві та Київській області. У порівнянні з вереснем 2023 року, пропозиція нерухомості помітно скоротилася на 30% у Черкаській області та на 38% у Житомирській області.

Ціни

Згідно з інформацією від DIM.RIA, у Києві середня ціна однокімнатної квартири на вторинному ринку становить 89 475 доларів США. З вересня 2023 року ціна зросла на 3%, а в порівнянні з листопадом 2022 року — на 12%.

Наприклад, у Львівській області ціна на однокімнатну квартиру є другою за величиною і складає 66 552 долари США. Проте станом на листопад 2023 року найбільша вартість зафіксована у Вінницькій області — 48 102 долари США.

Вартість однокімнатних квартир у Житомирській області протягом осені зросла на 13%.

Аналізуючи окремі райони Києва, найвища ціна зберігається у Шевченківському районі, де однокімнатна квартира коштує 79 761 долар США. Найнижча ціна зафіксована у Деснянському районі — 53 824 долари США.

Раніше сайт Pro Гроші також писав про те, як швидко можна продати квартиру. Також ми пояснювали, у яку нерухомість краще інвестувати в Україні.

Ще до того журналісти сайту Pro Гроші дізналися в експертки з нерухомості, які ЖК матимуть великий попит після війни, як вони виглядатимуть тощо.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.