UA RU

Новорічний бум: як зросте вартість оренди житла в регіонах України

Українцям варто готуватися до того, що новорічні свята стають періодом активного попиту на оренду житла

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку нерухомості можуть змінитися ціни

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Більшість українців заздалегідь думають про те, як вони будуть святкувати Новий рік та де саме. Саме тому чимало компаній обираються для святкування саме орендовану нерухомість в курортних або навіть просто великих містах. Саме тому ціни на ринку в цей період можуть дещо змінюватися.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

За її словами, у великих містах, зокрема в Києві, найбільший попит перед святкуванням Нового року мають саме великі житлові об'єкти. Це можуть бути багатокімнатні квартири або навіть будинки, що мають площу 120-150 квадратних метрів. Все тому, що здебільшого орендують нерухомість саме великі компанії, аби відсвяткувати новорічну ніч.

Логічно, що саме через такий попит у великих регіонах збільшується і середньозважена ціна оренди, а саме на 60-80%. Ба більше, деякі об'єкти з підвищеним комфортом можуть навіть встановлювати націнку у 1,5-2 рази.

"Щодо попиту, який формується у листопаді, це про вимивання орендних лотів, які найбільш ліквідні. З точки зору запитів, то це відбувається десь до першої декади грудня і далі вже залишаються менш ліквідні формати, але й вони знаходять свого орендаря на новорічну ніч", – говорить експертка.

Однак важливо розуміти, що сьогодні чимало змін у життя українці принесла війна, а тому корективи зʼявились і в ринкових тенденціях. Наприклад, навіть з урахуванням воєнним станом, в Буковелі спостерігається значний попит, що відрізняється від попереднього року. А от у Києві та інших регіонах ситуація може бути менш очевидною через вплив військових подій.

Українцям варто готуватися до того, що новорічні свята стають періодом активного попиту на оренду житла, зокрема в курортних місцях та великих містах. А тому на ринку буде спостерігатися ажіотаж та підвищений інтерес до конкретних об'єктів, які своєю чергою можуть збільшити ціну. Однак воєнний стан може внести свої корективи в цю динаміку.

Скільки коштуватиме святковий стіл на Новий рік

Раніше ми вже розповідали про те, що деякі традиційні страви на новорічний стіл змінилися в ціні. Більшість українських родин полюбляють м’ясні та рибні продукти, салати, овочі, фрукти, хлібобулочні, кондитерські вироби та напої. Все це сім'ї з чотирьох людей обійдеться у 2 879,15 грн. Однак варто розуміти, що це на 8,4% більше ніж у 2022 році.

Наприклад, традиційні салати, за розрахунками Інституту аграрної економіки у цьому році обійдуться українцям:

Про те, скільки окремо буде коштувати кожен продукт цього року, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми повідомляли, в якому районі Києва впадуть ціни на оренду квартир. Також ми писали, яку суму доведеться витратити за тиждень відпочинку в готелях Буковеля.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі