UA RU

Клієнт диктує умови: в Greenville розповіли, хто купує квартири бізнес-класу в столиці

Раніше покупці використовували вкладення у квадратні метри, як інвестицію для збереження або примноження коштів, однак сьогодні це не так

Колаж: Pro Гроші

Українці продовжують купувати житло

Колаж: Pro Гроші

Протягом другого року повномасштабної війни портрет покупця нерухомості бізнес-класу зазнав змін під впливом об’єктивних факторів. Головною цільовою аудиторією залишається середній клас з високооплачуваною роботою, але модель поведінки інвестора на ринку тепер інша.

Про це розповіла керівниця департаменту продажів компанії Greenville Сусанна Караханян.

Як виглядає типовий клієнт сьогодні

За результатами цьогорічних продажів у київських ЖК Greenville Park та Greenville на Печерську, експертка зробила узагальнювальний портрет клієнта. Зазвичай, це киянин чи киянка віком від 30 до 45 років з високооплачуваною роботою.

"З точки зору професійної диференціації, це переважно middle-class та upper middle-class: військовослужбовці ЗСУ, працівники IT-сфери, держслужбовці високого рангу, підприємці, топменеджери й представники творчих професій – від інфлюенсерів та інстаблогерів до ведучих", – зазначає представниця Greenville.

Згідно з даними внутрішньої аналітики компанії, переселенців серед клієнтів меншість. Як правило, житло купують родини з дітьми, тому у фокусі наразі просторі двокімнатні квартири.

Якщо раніше покупці використовували вкладення у квадратні метри, як інвестицію для збереження або примноження коштів, то сьогодні квартиру обирають, у першу чергу, для себе. Сформувалась тенденція 80/20:

До війни ситуація була інша, адже люди активно вкладали гроші в об’єкти на дуже ранніх стадіях. За словами Сусанни Караханян, велику роль зараз відіграє військово-політичний фон, частота обстрілів та навіть тональність новин.

"У 2022 році практично всі наші розмови з потенційними покупцями зводилися до того, що люди чекали якомога скорішого завершення війни. "Ось зараз війна швиденько закінчиться, і я куплю квартиру", – думали в такому ключі. Сьогодні всі розуміють, що позиційна війна на виснаження може тривати роками, а синдром відкладеного життя – точно не вихід, тому намагаються придбати житло навіть в умовах воєнного стану та обстрілів", – розповідає менеджерка компанії Greenville.

Також кожний масований повітряний удар по Києву миттєво відкладає попит. Наприклад, у лютому, напередодні річниці вторгнення, під впливом новин про можливі потужні ракетні удари та повторний наступ російських військ з Білорусі, клієнти практично не купували нічого.

Яке житло обирають українці

Обираючи квартиру, інвестор, окрім ціни, звертає увагу на:

Також клієнта цікавлять:

Ще один важливий аспект – безпека. Намагаються купувати житло у будинку якомога далі від військових та промислових об’єктів, обов’язково з підземним паркінгом, який також виконує роль надійного укриття. За словами Сусанни Караханян, меншу популярність зараз мають видові квартири на останніх поверхах з панорамними вікнами через потенційну небезпеку в умовах повітряних атак на Київ.

Терміни укладання угоди стали довшими:

В середньому процес укладання угоди зараз триває від одного до трьох місяців.

Ще одна зміна у поведінці клієнта — далеко не всі готові купувати квартири за стовідсотковою оплатою. Доходи населення суттєво впали, а забудовники, своєю чергою, пропонують різноманітні умови розтермінування та оплати частинами, щоб стимулювати попит.

"Клієнт користується та шукає найбільш вигідні умови придбання. Ба більше, намагається диктувати свої умови. Тому можна підсумувати, що ринок зараз за інвестором, а не за девелопером" – резюмує експертка.

На думку представниці Greenville, забудовники мають адаптуватися до нових реалій ринку та приймати стратегічні рішення, беручи до уваги зміни в соціологічному портреті інвестора.

Раніше ми повідомляли, як самостійно розрахувати суму податку. Також ми писали, чи потрібно сплачувати податок за компенсацію, яку отримали за пошкоджене житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі