Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Податок на нерухомість зросте: скільки доведеться платити за "зайві" метри у 2024 році

У наступному році власники великої нерухомості відчують додаткове фінансове навантаження

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні збільшиться розмір податку на нерухомість

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні власники квартир чи будинків у 2024 році відчують додаткове фінансове навантаження через збільшення податків на "зайві" квадратні метри. Це нововведення обумовлене залежністю розміру податку від мінімальної заробітної плати.

Це передбачено в податковому кодексі України.

Податок за нерухомість мають сплачувати українці, які володіють:

  • квартирою понад 60 квадратних метрів;
  • будинком площею понад 120 квадратних метрів;
  • будинком та квартирою з загальною площею 180 "квадратів".

Розмір податку обчислюється відсотком від мінімальної зарплати у звітному році, не перевищуючи 1,5% за квадратний метр. За розрахунками, у 2024 році розмір податку за попередній рік становитиме 1,5% від мінімальної зарплати, що дорівнює 6 700 гривень. Кожен додатковий квадратний метр призведе до збільшення оплати на 100,5 гривень.

Важливо зазначити, що податок нараховується лише на ті квадратні метри, які перевищують встановлені норми. Наприклад, якщо власник має будинок площею 125 квадратних метрів, то податок обчислюється лише на 5 "надмірних" квадратних метрів.

Для зручності власників нерухомості розроблено спеціальний калькулятор, який дозволяє точно визначити розмір податку на конкретне житло. Цю інформацію можна знайти в особистому кабінеті на сайті податкової.

Сплата цього податку обов'язкова до 1 липня наступного року, що означає, що українці повинні розрахуватися за 2023 рік до вказаної дати.

Хто має пільги на оподаткування нерухомості


Фізичні особи мають право на зменшення розміру податку за велику нерухомість, відповідно до підпункту 266.4.1 пункту 266.4 Податкового кодексу України.

Пільги включають:

  • для квартир – зменшення на 60 кв. метрів незалежно від їхньої кількості;
  • для будинків – зменшення на 120 кв. метрів незалежно від їхньої кількості;
  • для різних типів об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток – зменшення на 180 кв. метрів.

Важливо відзначити, що пільга надається один раз за кожний базовий податковий період (рік). Однак, у випадку, коли площа об'єкта перевищує п'ятикратний розмір неоподатковуваної площі, пільги не застосовуються. Також, об'єкти, використовувані для здобуття доходів, не підлягають зменшенню бази оподаткування.

Раніше ми повідомляли, як самостійно розрахувати суму податку. Також ми писали, чи потрібно сплачувати податок за компенсацію, яку отримали за пошкоджене житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.