Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Компенсація за пошкоджену нерухомість – чи потрібно сплачувати податок

В цьому матеріалі розповідаємо, чи повинні українці платити державі за фінансову допомогу в рамках програми "єВідновлення"

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці не повинні платити податок за грошову допомогу "єВідновлення"

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час повномасштабної війни в Україні багато осіб втратили свої оселі, або ж їхнє нерухоме майно зазнало пошкоджень. У такому разі громадяни мають право на отримання державної грошової компенсації в рамках програми "єВідновлення". Проте, виникає питання: підлягає оподаткуванню ця фінансова допомога?

Про це розповідає сайт Pro Гроші.

Чи потрібно українцям платити податок за компенсацію "єВідновлення"

Українське законодавство визначає, що люди, які отримали компенсацію за зруйноване чи пошкоджене майно через бойові дії, не повинні оподатковувати цей дохід. Про це йдеться в Законі № 2923-IX "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна в результаті бойових дій".

Пункт 165.1.66 статті 165 Податкового кодексу України визначає, що сума доходу, отриманого як компенсація за пошкоджений чи знищений об'єкт нерухомого майна відповідно до зазначеного закону, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Це надає громадянам додатковий захист від оподаткування в момент складних періодів та надає фінансовий ресурс для відновлення свого життя.

Скільки українців отримали компенсацію за зруйноване житло

У рамках програми "єВідновлення" українцям виплачують кошти, із кількістю заяв на компенсацію, яка зростає щомісяця. За даними голови комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк, станом на 11 жовтня було подано 50 383 заяви, з яких опрацьовано понад 26 тисяч, а 74% із них схвалено.

Загальна сума виплат складає 1,7 млрд гривень. Вже витрачено 1,4 млрд гривень на забезпечення українців коштами, і закрито 16 674 заяви. Середній чек покупки зменшився до 11 537 гривень, а основні транзакції відбуваються в магазинах з будівельними та пиломатеріалами. Найбільші суми виплачені у Харківській (460 млн грн), Київській (367 млн грн) і Миколаївській (68 млн грн) областях.

Раніше ми повідомляли, що українцям перерахують податок на нерухомість. У цій статті ви зможете дізнатися, скільки доведеться платити у 2024 році. Також ми писали, як самостійно розрахувати суму податку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.