UA RU

Шлях до легальності – як оформити будинок без документів

Експерт запевняє, що наразі в Україні досить багато самовільних будівництв без документів

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Переконайтеся, що у вашої ділянки є кадастровий номер

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Документальне оформлення будинку на себе є важливим з юридичного та фінансового погляду. Це забезпечує законність власності, дозволяє отримувати кредити та страхові виплати, а також захищає права власника у випадку спорів чи правових питань. Крім того, належне оформлення документів допомагає уникнути можливих проблем з майновими правами та сприяє зручнішому веденню адміністративних та фінансових питань, пов'язаних з власністю на будинок.

Про це розповідає юрист Ангеліна Овсянко.

Про що треба пам’ятати

Якщо у вас немає документів, то на нерухомості діють певні обмеження:

Виходить, що без відповідних документів ви не можете юридично довести право власності.

Як оформити будинок без документів

"Раніше існувала така думка: треба для початку звести будинок і тільки після цього подумати про його узаконення. Для багатьох це була можливість економії та більш оперативного розв’язання цього питання. Потім це питання на тривалий час "заморожувалося". Результат – самовільні будівництва без документів. Зовсім інше питання щодо нерухомості з 1992 року. Це обґрунтовано тим, що на той час існувала зовсім інша процедура", – говорить експертка.

Коли перед вам постає питання оформлення будинку без документів, то треба для початку переконатися в тому, що наявні документи на ділянку землі, де зведено самобуд. Серед них:

Також кожна земельна ділянка повинна мати свій кадастровий номер. Завдяки цьому можна узаконити приватну нерухомість без документів. Далі вже можна переходити до оформлення будинку і для цього є два варіанти:

У першому випадку самобуд розглядається, як нове будівництво. Отже, вам треба буде пройти такі етапи:

Якщо ви оформляєте будинок без документів, який зведений до 2015 року, то до нього може застосовуватись будівельна амністія. Ця процедура почала діяти з 2019 року. А тому варто розібратися, чи підпадає ваш будинок під ці критерії.

Раніше ми повідомляли, скільки коштує пентхаус у президентському кварталі. Також пропонуємо дізнатися, яку суму доведеться витратити за тиждень в Буковелі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі