UA RU

Дослідження ринку: які регіони України лідирують у будівництві житла

У прифронтових областях нашої країни будівництво квартир наразі взагалі зупинилося

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжується робота на обʼєктах

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом першої половини 2023 року в Україні почали будівництво лише 50 тисяч нових житлових приміщень відповідно до статистики, що суттєво менше, ніж попередні роки. Лідирують за обсягами будівництва Київщина та два інших регіони на заході країни.

Про це пише LIGA.net.

Цьогорічні показники дійсно стали менші й на це досить сильно вплинуло повномасштабне вторгнення. Наприклад, у 2022-му за перші три квартали показник будівництва становив 78 тисяч, а у 2021-му він взагалі наближувався до 145 тисяч квартир. Однак наразі ситуація змінилась.

Де найактивніше будують квартири

А от на четвертому місці опинися сама столиця. Загальна кількість квартир тут 3 374 і майже всі у багатоквартирних будинках.

У прифронтових областях будівництво наразі взагалі зупинилося. Йдеться про:

Також немає інформації щодо ще деяких областей:

Наразі в Україні за площею майбутніх будівель лідирує саме Львівська область, адже там почали зводити понад 579 тисяч квадратних метрів нового житла. У цьому регіоні середній розмір квартири – 98 "квадратів", а от у Київській області лише 84 квадратних метри.

Що буде з цінами на нерухомість на початку 2024 року

Раніше ми вже писали про те, що на початку року на первинці можна буде спостерігати зростання в межах собівартості будівництва, але зі стримувальним фактором. Він буде у вигляді обмеженого платоспроможного попиту.

Отже, ціна житла може зрости в межах 15% в гривні за перше півріччя. Але в межах року цифри можуть змінитися. Однак наразі точно прогнозувати щось поки важко, адже в країні триває війна.

На вторинці, навпаки, буде стабілізація цін. Зростання залежатиме лише від субʼєктивних оцінок власників та динаміки покупців. Зростання в доларах за все півріччя буде сягати від 6 до 10%.

Якщо вас зацікавила ця тема й ви хочете дізнатися більше про ринок нерухомості у 2024 році, то читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Чи можна продати житло у прифронтових регіонах

Раніше ми вже писали про те, що чим ближче до лінії фронту ваша нерухомість, то тим менше вона буде коштувати. Логічно, що такі зміни повʼязані через постійний ризик обстрілів. Однак навіть у такому випадку українці можуть продати своє житло.

Наприклад, наразі є досить "живий" ринок у Харківській області, каже власник місцевої оцінної компанії "Дельта-Консалтинг" Роман Рябов. Більше читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші вже повідомляв вам про те, як не стати жертвою аферистів при покупці нерухомості. Також ми писали, скільки коштують квартири преміумкласу на Печерську.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі