Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Укриття в новобудовах: на скільки подорожчають квартири через облаштування бомбосховищ

22 серпня 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав закон, що стосується обов'язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди зможуть почувати себе трохи безпечніше

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабне вторгнення змінило погляд людей до житла. Наразі вони ще більше дбають про свою безпеку. Також змінюються й закони, державно-будівельні норми та підхід до будівництва новобудов. Саме тому варто розібратися в тому, які рішення вдалося впровадити у 2023 році та як нові вимоги до укриттів вплинуть на вартість квартир та терміни їх здачі.

Про це пише КН РІЕЛ.

Захисні споруди в новобудовах точно будуть

22 серпня 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав закон, що стосується обов'язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Все для того, аби забезпечити належний цивільний захист.

Ба більше, є навіть вимоги до бомбосховища. Вони передбачають заглиблення такої споруди в землю, а також наявність залізобетонного перекриття. Тобто йдеться про спеціально обладнані та забезпечені всім необхідним приміщення, що мають слугувати як укриття у випадку загрози для життя та здоров'я.

Чи вплине облаштування бомбосховищ на вартість квадратного метра

Зрозуміло, що безпека сьогодні – це пріоритет. Однак не варто забувати, що додаткові роботи тягнуть за собою і додаткові витрати. А отже цілком логічно, що і вартість квадратного метра буде більша.

Однак спрогнозувати точні цифри поки неможливо, адже вони залежать від різних факторів. Визначити ціну обслуговування можна буде лише після передачі будинку на баланс керуючої компанії.

Чи замінять захисні споруди підвали

Даний закон не скасовує наявність підвалів. Вони будуть і надалі, а також виконуватимуть свої першочергові функції, а саме:

  • зберігання речей;

  • встановлення технічного обладнання;

  • облаштування пральних кімнат тощо.

А от бомбосховища мають зовсім іншу мету. Вони необхідні для безпеки мешканців у разі надзвичайних ситуацій.

"Обидва ці приміщення можуть існувати паралельно, забезпечуючи різні потреби мешканців і вимоги безпеки", – підсумовують в КН РІЕЛ.

Чи вплине облаштування бомбосховища на строки здачі будівництва

Звісно, що це може вплинути на строки здачі будівництва, адже це додаткова робота. Однак не варто забувати, що саме цей процес спрощує процедуру передачі земельних ділянок для об’єктів цивільного захисту, що, ймовірно, допоможе забудовникам набути прав на земельні ділянки для будівництва бомбосховищ за пришвидшеною процедурою. А отже це також може і скоротити загальний час робіт.

Раніше сайт Pro Гроші також писав про те, як швидко продати квартиру. Також ми пояснювали, у яку нерухомість краще інвестувати в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.