Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Ціни на житло полізуть вгору? Що очікувати українцям у 2024 році

За словами експертки, як на первинному, так і на вторинному ринках варто очікувати певних змін у вартості

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Вартість житла у 2024 році може змінитися

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на ринку нерухомості та попит залежить від багатьох факторів. Також досить важливою є ситуація в країні. Саме через те, що в Україні триває війна вартість житла та його потреба можуть змінюватися. 2024 рік не став виключенням.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Що буде з цінами на житло на початку 2024 року

За словами експертки, як на первинному, так і на вторинному ринках варто очікувати певних змін у вартості нерухомості. Наприклад, на первинці з самого початку року українці помітять зростання, але лише в межах собівартості. Однак оновлення будуть невеликі, адже існує стримувальний фактор у вигляді обмеженого платоспроможного попиту.

"Ціна може зрости в межах 15% в гривні за перше півріччя. В межах року цифри можуть змінитися, однак прогнозувати поки важко, адже в країні триває війна", – говорить Вікторія Берещак.

На вторинному ринку ситуація буде дещо інша, адже там відбудеться стабілізація цін. А от зростання залежатиме лише від субʼєктивних оцінок власників та динаміки покупців.

"Прогнозую, що зростання в доларах за все півріччя буде сягати від 6 до 10%", – додає експертка.

Який буде попит на житло у 2024 році

Наразі з кінця весни у Києві та Київській області вже є стабільне та поступове зростання платоспроможного попиту. Тобто, вже станом на сьогодні в Україні змогли повернути третину продажів від довоєнного рівня.

"30% це в нинішніх умовах дуже класно, адже це говорить, що сьогодні люди готові жити в Україні. Але цього недостатньо, аби запустити ринок на повну й аби він нормально функціонував. Однак сподіваємося, що завдяки допоміжним програмам на ринку ситуація зміниться в кращий бік у наступному році", – каже Вікторія Берещак.

Однак не така картина в інвестиційного попиту, адже він наразі обмежений і він ледве сягає 8%. Це означає, що розраховувати на той попит, який був до війни, а саме 40-45%, поки не варто.

Спрогнозувати попит на вторинці наразі неможливо. Експертка запевняє, що ситуація буде напряму залежати від ситуації на фронті та внутрішньої міграції людей по країні. Тобто, коли будуть звільняти території, то відповідно, люди з тих територій будуть їхати звідти й оселятимуться вони в межах Дніпра, Запоріжжя, Полтави, Кропивницького, Черкас. Саме тому варто слідкувати за новинами від наших військових, адже від цього напряму залежатиме ситуація з попитом на вторинному ринку нерухомості в Україні

Раніше сайт Pro Гроші також писав про те, як швидко продати квартиру. Також ми пояснювали, у яку нерухомість краще інвестувати в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.