Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Війна і нерухомість: чи можна продати житло у прифронтових регіонах

Біля лінії фронту завжди є ризик можливих обстрілів, а тому не всі українці знають, чи можливо зараз продати помешкання у тих регіонах

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості потроху "оживає"

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

З початку війни чимало українців переїхали в більш безпечні міста та залишили свої домівки. З часом більшість хоче їх продати, однак починають переживати про те, чи зможуть вони це зробити. Та експерти запевняють, що це цілком реально.

Про це пише Мінфін.

Важливо памʼятати, що чим ближче до лінії фронту ваша нерухомість, то тим менше вона буде коштувати. Все це через постійний ризик обстрілів. Однак навіть у такому випадку ви можете продати ваше житло.

Наприклад, наразі є досить "живий" ринок у Харківській області, каже власник місцевої оцінної компанії "Дельта-Консалтинг" Роман Рябов. За його словами, їх звісно набагато менше, ніж було до війни. А охочих продати своє житло в рази більше, ніж ті, хто хочуть його купити.

"Тож, чи вдасться укласти угоду, багато в чому залежить від готовності власника торгуватися й поступатися у ціні", – каже Рябов.

Також відбувається чимало рухів з купівлі-продажу на ринках Запоріжжя та Миколаєва. Експерт з нерухомості Юрій Піта зазначив, що, наприклад, у Запоріжжі досить активно укладають договори навіть не дивлячись на статус регіону.

"Точна статистика зараз закрита. Можливо, її розголосить за підсумками року Мін'юст. Але те, що ми бачимо, дозволяє стверджувати, що ринки нерухомості у прифронтових областях точно не зупинилися", – розповів Юрій Піта.

Ринок продовжує "оживати"

Рієлтор Михайло Артюхов додав, що ринок нерухомості у прифронтових регіонах точно пожвавився. За словами експерта, асе це сталося після того, як нотаріусам дозволили оформлювати спадщину без територіальної прив'язки.

Наприклад, у Києві можна оформити спадщину на будинок десь у селі під Херсоном чи Запоріжжям. Через це багато людей без роздумів продають свою нерухомість, аби можна було отримати хоча б якісь гроші за неї.

"Продають житло приблизно по 400 − 500 доларів за квадрат. І навіть з'являється ринок "документів", коли продають право власності на зруйноване житло. Такса – 50 − 150 доларів за квадратний метр. На такі пропозиції теж є охочі. Зазвичай, це інвестори, що в майбутньому хочуть отримати "під документи" компенсацію від держави", – сказав рієлтор Михайло Артюхов.

Виходить, що якщо ви маєте нерухомість навіть біля лінії фронту, то навіть у такому випадку ви можете її продати. Ба більше, завдяки цьому вам вдасться частково покрити витрати на нове житло, яке хоч і буде коштувати дещо дорожче, але знаходитиметься в безпечнішому регіоні.

Раніше сайт Pro Гроші вже повідомляв вам про те, як не стати жертвою аферистів при покупці нерухомості. Також ми писали, скільки коштують квартири преміумкласу на Печерську.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.