Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Податок на "зайві" квадрати: скільки ураїнцям доведеться заплатити у 2024 році

Розповідаємо, як розраховуватиметься розмір такого податку на нерухомість наступного року

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Податок на нерухомість у 2024 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 2023 року українці мають сплачувати певний податок на понаднормову площу житла. Розрахунок цього податку здійснюється на основі соціального показника, який має змінитися вже у 2024 році. Проте, чи означає це, що українці платитимуть більше за "зайві" квадратні метри.

Про те, хто та скільки має сплачувати за понаднормову площу житла, йдеться у Податковому кодексі України.

Хто має сплачувати податок

Згідно з Податковим кодексом, сплачувати податок на "зайві" квадратні метри мають українці, які володіють квартирою понад 60 квадратних метрів або будинком понад 120 квадратних метрів. Таким чином, якщо людина має у власності будинок площею 125 квадратних метрів, то сплачуватиме вона за 5 квадратних метрів.

Сплатити податок таким громадянам потрібно до 1 липня 2024 року, тобто ця сума враховуватиметься за 2023 рік.

Як розраховується розмір податку

Розмір податку розраховується за допомогою відсотка мінімальної зарплати у звітному році, але при цьому він не може перевищувати 1,5% за квадратний метр.

Оскільки у 2023 році розмір мінімальної заробітної плати становить 6 700 гривень, то у 2024 році за кожний додатковий квадратний метр власникам нерухомості доведеться сплатити 100,5 гривень.

Хто з українців звільняється від сплати такого податку

Як зазначено у Податковому кодексі України, від сплати податку на понаднормову площу житла звільняються громадяни, які володіють нерухомістю, яка:

  • розташована на території, де ведуться/велися активні бойові дії;
  • розташована на тимчасово окупованій території;
  • стала непридатною для проживання під час повномасштабної війни.

Проте варто зазначити, що у разі, якщо громадяни, які мають сплатити даний податок, затримають оплату на 30 днів, то його розмір збільшиться на 10%, а якщо податок не буде сплачено понад місяць, то він зросте на 20%.

Які податки можуть з'явитися в Україні у 2024 році

Протягом наступного року для українців можуть з'явитися певні податкові нововведення. Зокрема, родинам доведеться декларувати податки, якщо вони користувалися державною допомогою або займаються сімейним (незадекларованим) бізнесом.

Також нововведення торкнуться громадян, які мають неофіційний бізнес, наприклад, здають квартиру в оренду, надають послуги таксі тощо.

Раніше ми розповідали, чи можна сплачувати ЄСВ за іншу людину. Також ми писали, чому деяким ФОПам зменшили нарахування єдиного податку. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.