Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Правові аспекти: чи можуть батьки оформити квартиру на дитину

Загалом до досягнення 14 років дитина не має права підписувати документи щодо купівлі-продажу нерухомості, але є винятки

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Дитина змалечку може мати житло

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Дитина іноді через своє малоліття не завжди може приймати серйозні рішення, ухвалювати якісь юридичні питання тощо. Однак цей вік не заважає їй мати своє житло. І ця законна процедура має свої особливості.

Про це пише flombu.

Як оформити нерухомість на дитину

В Україні кожна дитина знаходиться під опікою органів юстиції. У профільному міністерстві зазначають, що, крім купівлі нерухомості, є два способи оформлення нерухомого майна на дитину:

  1. Можна заповісти нерухомість дитині.

  2. Можна укласти договір дарування нерухомого майна дитині.

Чим відрізняється заповіт від дарчої, оформленої на дитину

Нерухомість у спадок за заповітом дитина зможе отримати тільки за однієї умови – смерті спадкодавця. А от, якщо це нерухоме майно у подарунок, то житло не прив’язується до тривалості життя дарувальника. Житло у подарунок дитині можна передати винятково без подальших фінансових чи матеріальних зобов’язань натомість.

А от у договорі дарування вже можна зазначити умови отримання житла у презент. Наприклад, батько чи мати подарували дитині квартиру за умови, що до виповнення 21 року вона не зможе продати чи здати її в оренду.

Чи може дитина бути власником квартири

Якщо людині немає 18 років, то вона вважається дитиною. Власником нерухомості й малолітній, і, відповідно, неповнолітній може стати. Однак, є умова, яку потрібно врахувати: дозвіл на це мають отримати батьки чи законні опікуни дитини від уповноважених осіб органу опіки та піклування. Це стосується як купівлі нерухомості для дитини, так і актів заповідання або дарування.

До досягнення 14 років дитина здебільшого не має права підписувати документи щодо купівлі-продажу нерухомості. За умови згоди батьків чи опікунського органу, після досягнення 14-річного віку, дитина може стати повноцінним покупцем житла.

Батьки відповідають за управління нерухомістю, що належить дітям, з урахуванням необхідності отримання дозволу від органу опіки. Головна мета батьків у цьому процесі — забезпечити збереження та використання майна для вигоди та захисту прав дитини.

Документи, потрібні під час купівлі квартири на дитину

Щоб купити квартиру на дитину, потрібно зібрати низку документів. А саме:

  • свідоцтво про народження дитини;

  • її ідентифікаційний код;

  • батьківська згода, посвідчена нотаріально;

  • згода на це органу опіки;

  • паспорт та ідентифікаційний код обох батьків.

Виходить, що оформити квартиру на дитину в Україні дійсно можна, але тільки за погодженням органу опіки. А от батьки неповнолітнього керують житлом за замовчуванням і не зможуть управляти ним без відома органів опіки.

Раніше ми писали про ціни на нерухомість у Львові. Також ми пояснювали, коли в Україні почнуть масово будувати квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.