Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Шахрайство з єВідновленням: що роблять українці, аби отримати компенсацію

Щоб зробити програму виплати компенсації більш прозорою, розробляють рішення для запобігання шахрайства з боку українців

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці намагаються обманом отримати компенсацію за зруйноване житло

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці масово користуються можливостями державної програми "єВідновлення", подаючи заявки на отримання компенсації за пошкоджене чи зруйноване внаслідок бойових дій житло. Втім трапляються випадки, коли наші громадяни намагаються домогтися виплати коштів, які по закону їм не належать.

Про це повідомила комунікаційна менеджерка голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Ковтун.

Станом на початок 2024 року в рамках єВідновлення сукупна сума погоджених компенсацій перетнула позначку 7 млрд гривень. Кошти вже призначили більше ніж 38 тисячам заявників. Але фіксують достатньо зловживань з боку потенційних отримувачів. Серед найпоширеніших методів, якими користуються українці, такі:

  • видача занедбаного житла за пошкоджене чи зруйноване внаслідок повномасштабного вторгнення Росії;
  • навмисне пошкодження оселі заради виплати грошей;
  • подання недостовірної інформації з використанням документів, оброблених у програмі Photoshop;
  • спроба призначення компенсації двічі;
  • отримання фінансової допомоги з різних джерел, наприклад, одночасно від благодійного фонду та держави;
  • подання заявки не власником житла.

Також стати учасником програми намагаються люди, які мають проблеми із законом (судимість за вчинення злочинів, пов’язаних із підривом національної безпеки України), які допомагали російським окупантам чи перебувають під санкціями.

Звісно, спільно з вдосконаленням програми ведеться пошук рішень для забезпечення більшої прозорості функціонування єВідновлення. Наприклад, наразі розробляють алгоритм, який допоможе виявляти випадки отримання матеріальної підтримки з кількох джерел. Зокрема, благодійні фонди можуть зобов’язати фіксувати відповідну інформацію, щоб запобігти подвійному відшкодуванню.

Плюс не виключено, що Кримінальний та Адміністративний кодекси України доповнять статтями про відповідальність за намагання обманом отримати гроші на ремонт чи купівлю оселі.

Як отримати компенсацію за зруйноване житло

В рамках програми учасникам видають житлові сертифікати, які потрібно обміняти на нову квартиру чи приватний будинок. Для цього необхідно виконати певні кроки:

  • подати інформацію про зруйноване житло в мобільному додатку чи на порталі "Дія";
  • сформувати звернення про виплату компенсації в Дії, відділенні ЦПАПу чи за допомогою нотаріуса;
  • дочекатися рішення спеціальної комісії при органі місцевого самоврядування (до 30 календарних днів);
  • отримати свій сертифікат через Дію в разі позитивного рішення.

Відомо, що перші сертифікати почали видавати українцям з кінця серпня 2023 року. Через кілька місяців вони вже могли купувати нерухомість на власний вибір. Так, станом на початок січня 2024 року власниками нового житла стали 10 родин, а ще 508 громадян забронювали кошти на купівлю.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто ще зможе отримати компенсацію з 1 січня за програмою "єВідновлення". Також ми повідомляли, що допомогу отримають не всі та розповідали, кому з українців можуть відмовити у компенсації "єВідновлення".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.