Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Українці почали активно брати іпотеку: де найчастіше купують житло в кредит

Іпотечне кредитування в Україні стабільно розвивається, а різноманітні програми та ініціативи сприяють швидшому доступу громадян до власного житла

Фото: ПриватБанк/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні активізувався попит на іпотечне кредитування

Фото: ПриватБанк/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Іпотечне кредитування в Україні показало істотне активізування в певних регіонах. Ба більше, тенденція зі збільшення обсягів кредитування спостерігатиметься і в наступному році.

Про це розповіла перша заступниця голови правління банку "Глобус" Олена Дмітрієва в коментарі для агентства "Інтерфакс-Україна".

Де найчастіше українці беруть іпотеку


Дмітрієва висвітлила популярність пільгової іпотеки в різних регіонах, вказавши, що найбільший попит зафіксований в Києві, де припадає близько половини усіх виданих іпотечних кредитів. Зазначено, що також високий інтерес до цієї форми кредиту спостерігається в інших областях, зокрема:

  • Волинська та Рівненська області, які посідають друге місце за популярністю;
  • Львівська й Одеська області ділять третю сходинку.

За її даними, розрив між регіонами та столицею є не дуже суттєвим, іноді це всього вісім – десять кредитів. Такі показники свідчать про рівномірний розподіл іпотечного кредитування по всій країні.

Коли збільшився попит на пільгову іпотеку


Найбільший ріст в іпотечному кредитуванні спостерігається з моменту перезавантаження програми пільгового кредитування "єОселя" з 1 серпня 2023 року. За цей період кількість виданих кредитів зросла майже вдвічі, з середньомісячним обсягом від 800 до 900 кредитів у листопаді та грудні.

Що буде відбуватися з іпотекою у 2024 році


Щодо перспектив розвитку іпотечного кредитування у 2024 році, експертка прогнозує активний розвиток спільних іпотечних програм між девелоперами та комерційними банками для об'єктів на стадії будівництва. Особливу увагу приділять забудовникам зі Львова, Івано-Франківська, Луцька, Кам'янця-Подільського, Ужгорода, де пропонуються цікаві та якісні проєкти.

"Крім того, учасники банківського ринку великі надії покладають на втілення своїх іпотечних програм. За оптимістичного економічного сценарію, який передбачатиме подальше зниження ставок за іпотекою, кредитування придбання житла може вийти на показники довоєнного 2021 року", – повідомила Дмітрієва.

Чи варто обрати іпотеку для придбання нерухомості замість її оренди


Багатьох цікавить, що краще – придбати квартиру в іпотеку чи орендувати. Експерт з нерухомості Вікторія Берещак у коментарі для сайту Pro Гроші дала відповідь на це питання.

За її словами, якщо людина має змогу сплачувати іпотеку та є кошти на перший внесок, то іпотека є вигіднішою, оскільки покупець стає власником житла та виплачує його, отримуючи права власності. Оренда житла, в порівнянні з іпотекою, може бути менш вигідною, оскільки орендар не має прав на нерухомість, і власники можуть виселити його будь-коли.

Крім того, Берещак зазначила, що програма "єОселя" розширила можливості для більшої кількості громадян, зробивши іпотеку привабливішою альтернативою оренди.

Раніше ми повідомляли, чи можуть виселити з житла під час війни через борги по іпотеці. Також ми писали, як ВПО придбати житло за програмою "єОселя".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.