Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Вартість спокою: як застрахувати житло від воєнних ризиків та скільки це коштує

Сьогодні в Україні працюють десятки страхових компаній, але не всі вони можуть захистити ваше майно від війни

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди можуть захистити своє житло

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває війна, а тому питання страхування стає досить актуальним на сьогодні. Люди ледь не щодня втрачають житло, авто чи ризикують своїм здоровʼям. І ви дійсно можете захистити принаймні свою оселю від ворожої атаки. Однак треба знати кілька правил.

Про це пише ТСН.

Де застрахувати майно з воєнним ризиком

Сьогодні в Україні працюють десятки страхових компаній, але не всі вони займаються захистом майна від воєнних ризиків. Однак можливо через певний період часу все більше компаній відгукнуться на запити людей. Якщо ви хочете застрахувати житло і вже обрали певну компанію, то краще їм додатково зателефонувати та перепитати, чи точно вони займуться вашою справою. Буває таке, що на сайтах не завжди вказані всі умови та пропозиції.

Застрахувати квартиру з воєнним ризиком

Іноді страхові компанії пропонують два варіанти страхування квартир з покриттям воєнних ризиків:

  • перший — договір, який закриє лише скляних деталей квартири;

  • другий — договір, що загалом покриває пошкодження квартири й майна.

Наприклад, якщо ви обираєте повний захист свого житла, то відшкодування можна отримати не лише у випадку, коли квартира потрапила під обстріл. Сюди також входить:

  • пожежа;

  • затоплення;

  • будь-яка ситуація, яка може статися з вашим майном.

Однак завжди варто читати умови договору ще до його підписання, адже там можна зустріти чимало виключень про які вам усно не завжди говорять. Також ви можете обрати суму страхового ліміту з фіксованих. Це може бути від 250 тисяч гривень до двох мільйонів гривень. Сюди входить страхування вашого житла, а також ваша відповідальність перед сусідами.

Та зверніть увагу, якщо квартира, яку ви хочете захистити, ще не у вашій власності, там триває ремонт, або будинок, в якому житло, не зданий в експлуатацію, то таку оселю не страхують.

Якщо ви вже точно вирішили застрахувати своє житло, то, наприклад, у сумі страхового ліміту 700 тисяч гривень, ваш платіж на рік, який дається одноразово, становитиме 5 397 гривень.

Застрахувати будинок з воєнним ризиком

Ця ситуація дещо складніша, адже тут більше виключень. Наприклад, території активних бойових дій та тимчасово окуповані території. Тобто, житло з населеного пункту, який є у списку міст та селищ затверджений Міністерством із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, страхувати не будуть. Переглянути його можна на сайті. Також відмовляють у захисті навіть у кількох великих містах, а саме:

  • Харків;

  • Дніпро;

  • Запоріжжя.

Однак кожне звернення досить індивідуально і лише після перевірки спеціаліста, якого відправить компанія, у вас на руках буде точний висновок. Але якщо поруч із будинком, наприклад, є військова частина, теплоелектростанція або там вже були прильоти, то існує більший ризик, що вам відмовлять.

Скільки коштів можна повернути через страхову під час війни

Знову ж таки, все залежить від компанії до якої ви звертаєтеся. У деяких буває максимальна виплата 10 мільйонів гривень. Тобто, якщо ваш будинок коштує 20 млн і його зачепить ворожий обстріл, то вам виплатять лише 10 млн.

Однак в середньому для будинків страховий платіж становить 100 тисяч гривень на рік. Розмір франшизи — 100 тисяч гривень (це доля участі в страховому випадку. Наприклад, відбувся страховий випадок і збиток оцінили в мільйон гривень. Вам виплатять 900 тисяч гривень, тому що франшиза становить 100 тисяч. Якщо збиток був на 100 тисяч, то виплати не буде).

Раніше ми вже писали, кому держава може відмовити у компенсації за зруйноване житло. Також ми пояснювали, які ціни та умови страхування тварин в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.