Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Врахували не всі дані? Що відомо про результати аудиту "Київміськбуду"

Через суперечність та невизначеність, ситуація навколо "Київміськбуду" лише загострюється, викликаючи все більше запитань та обурення інвесторів

Фото: Київміськбуд/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Під час аудиту в "Київміськбуді"не виявили порушень

Фото: Київміськбуд/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Аудиторська фірма "НХД-Аудіт" провела аналіз фінансової діяльності забудовника "Київміськбуду" у період з 2020 по 2022 рік та в першому кварталі 2023-го року. Висновок аудиторів заперечує наявність занижених цін на житло, виведення та списання активів, а також непідтверджену завищену собівартість будівництва.

Про це йдеться у NV Бізнес.

Ключові факти стосовно аудиту включають рішення створеної контрольної комісії Київської міськради, яка затвердила проміжний звіт результатів у листопаді. Офіційно заявлено, що аудит не виявив жодних порушень. Однак комісія рекомендувала:

  • посилити контроль;
  • розширити склад Наглядової ради;
  • придбати житло та об'єкти соціальної інфраструктури у "Київміськбуду".

Зауважимо, що висновки комісії базуються на фінансовому прогнозу, проведеному "Ernst & Young". На жаль, деталей аудиту Baker Tilly та самої "НХД-Аудіт" не враховано в офіційних повідомленнях, навіть тоді, коли обидві компанії проводили аудит діяльності "Київміськбуду".

За словами аудиторів Baker Tilly, станом на кінець 2022 року "Київміськбуд" може фінансувати лише 8,7% активів шляхом власних коштів, а кінець першого півріччя 2023-го року – 9%. Це свідчить про значну залежність компанії від позикових коштів та надмірне боргове завантаження.

На відсутність фінансових порушень забудовника вказала й маловідома аудиторська фірма "НХД-Аудіт". Втім, інвестори висловлюють сумніви та вимагають не визнавати результати аудиту, провести зміни у менеджменті компанії та детально розглянути кожен житловий комплекс окремо.

Перший заступник голови КМДА Микола Поворозник вказав, що аудитори припустилися, що діяльність "Київміськбуду" була порушена через зовнішні фактори – пандемію COVID-19, повномасштабну війну та вплив "Укрбуду".

Що відомо про "Київміськбуд"

ХК "Київміськбуд" було утворено у 1994 році шляхом об'єднання 28 підприємств та інших активів державної комунальної будівельної корпорації "Київміськбуд" у своєму статутному капіталі. Компанія володіє акціями у 40 АТ, має шість дочірніх підприємств і є асоційованим членом 51 підприємства.

Київська міська рада є основним акціонером ПрАТ "ХК "Київміськбуд"" (80%, згідно з НКЦПФР). На початку липня наглядова рада та правління компанії вирішили провести аудит за участю визначеної міжнародної аудиторської фірми, і голову компанії Ігоря Кушніра, відсторонено від роботи.

Наприкінці липня правоохоронні органи проводили слідчі дії на об'єктах, пов'язаних зі столичним забудовником.

Раніше ми повідомляли, що у Києві арештували забудовника, який хотів підкупити віцепремʼєра. Також ми пропонуємо дізнатися, які забудовники лише створюють ілюзію активності.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.