Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Будівельна мафія? Що відомо про скандал навколо Stolitsa Group та пожежу в Осокорках

Пропонуємо разом розібратися зі скандалом навколо забудовника Stolitsa Group та пожежею на території екопарку Осокорки

Фото: Mykhailo Petelytskyy/Facebook, Всі недобудови Банк "Аркада"/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Розповідаємо про скандал навколо будівництва на Осокорках

Фото: Mykhailo Petelytskyy/Facebook, Всі недобудови Банк "Аркада"/Facebook. Колаж: Pro Гроші

У Києві на території екопарку Осокорки 5 березня сталася пожежа. Люди підозрюють, що це відбулося через навмисний підпал, і звинувачують забудовника Stolitsa Group. Скандали навколо будівництва поруч з ландшафтних заказників триває вже з 2015 року.

Редакція сайту Pro Гроші вирішила розібратися в цьому питанні.

Що відомо про скандал навколо Stolitsa Group
1.Інвестори вимагають квартири
2.Активісти проти будівництва поруч з ландшафтними заказниками
3.Пожежа на території екопарку Осокорки

Інвестори вимагають квартири

У 2019 році будмайданчики ЖК "Патріотика" на Осокорках та "Еврика" на Теремках, підпорядковані скандальному банку "Аркада", зупинили роботи. В тому ж році президент Зеленський доручив "Київміськбуду" завершити будівництво "Укрбуд девелопмент". Далі з цим розбирався міський голова Віталій Кличко, який звернувся по допомогу до забудовниці Stolitsa Group Владислави Молчанової.

ЖМ "Патріотика"
ЖМ "Патріотика"
Фото: ЛУН

Вона запропонувала раціональний вихід, підписавши меморандум, який включав зобов'язання влади, нового забудовника та інвесторів. У квітні 2021 року Stolitsa Group підписала документ із КМДА, НБУ, МВС та СБУ щодо соціальної підтримки добудови та передачі квартир інвесторам банку "Аркада". Однак, це не привело до значущого прогресу у виконанні плану дій для добудови житла.

Інвестори не задоволені тим, що будівництво жилих комплексів заморожено. До того ж Stolitsa Group вимагає додаткових грошей за квартири, які вже оплачені. Спонсори називають компанію девелопера шахрайською та рейдерською.

Водночас представники компанії девелопера у коментарі Економічній правді (ЕП) заявили, що затримки у зведенні будинків пов'язані з повномасштабною війною. Крім того, там сподіваються залучити додаткові гроші для продовження будівництва завдяки державній програмі іпотеки "єОселя". Тобто компанія не може виконати свої обіцянки та вимагає від інвесторів гроші, оскільки немає додаткових джерел фінансування для проведення необхідних робіт.

"В офісі Stolitsa Group інвестору "Аркади" відповіли, що не можуть сказати, чи отримають інвестори ЖК "Патріотика на озерах" ті ж самі квартири по тій ціні, яку вже заплатили, а треба звертатися у юридичний відділ! Для чого вони відправляють інвесторів у юридичний відділ, а не підтверджують дійсність договорів? Забудовник будівельної ділянки не мінявся – вони змінили проти нашої волі назву і проєкт ЖК!", – йдеться у скарзі групи інвесторів на їхній сторінці у Facebook "Всі недобудови Банк "Аркада".

Цікаво, що Владислава Молчанова офіційно виступає як спонсор "Батьківщини", тому, ймовірно, депутати з цієї фракції завжди надають їй підтримку в ухваленні необхідних рішень. Але у компанії спростували інформацію щодо тиску на владу.

Активісти проти будівництва поруч з ландшафтними заказниками

Громадськість проти будівництва цих ЖК, оскільки, на їхню думку, вони стануть загрозою для ландшафтних заказників "Осокорківські луки" та "Озеро Тягле". Кияни висловлювали обурення щодо будівництва ЖК "Патріотка на озерах" ще у 2015 році. Активісти скасували дозвіл на забудову зеленої зони через суд, а також писали петиції на сайті Київради.

В ГО "Екопарк "Осокорки"" пояснювали, що територія підпадає під сім міжнародних природоохоронних конвенцій. Завдяки зусиллям громади вдалося створити ландшафтні заказники "Осокорківські луки" та "Озеро Тягле", а також скасувати дозвіл на забудову зеленої зони в суді.

Проте, сама компанія Stolitsa Group вважає будівництво законним, стверджуючи, що об’єкт розташований на законно орендованих земельних ділянках, відповідає всім вимогам та не має протиріч законодавству.

Варто зазначити, що меморандум, який був підписаний у 2021 році, мали підписати й активісти. Проте згодом вони відмовилися від участі, та заявили про намір захищати зелені зони.

Влітку 2022 року громадяни повідомили про "масовий рух бетоновозів" поруч з озерами. При цьому активістів не пропускали до озер. Тоді вони звернулися до міської влади, де їм повідомили, що ця зона замінована на випадок прориву росіян. В Stolitsa Group відмовилися від коментарів.

Пожежа на території екопарку Осокорки

У Києві 5 березня спалахнула пожежа в екопарку Осокорки. Повідомлялося, що було підпалене сміттєзвалище на території будмайданчика. Три сторони конфлікту стверджують, що це був навмисний підпал. Проте, у них розділилися думки щодо винуватців.

Громадськість, зокрема місцевий активіст Михайло Петелицький вважає, що пожежу влаштував забудовник Stolitsa Group.

"День перед цим в телеграм групі спільноти активістів і місцевих мешканців, що борються проти забудови території #ЕкопаркОсокорки невідомі виклади відео на якому підпалювали купу гілля і дерево (сосну) і насміхалися зі словами "ой, дивіться.. хтось підпалив гілля в Екопарку"", – написав він.

Громадський активіст Олег Симороз також вважає девелопера Stolitsa Group винуватцем події, наголошуючи на бездіяльності влади щодо їх дій на території екопарку.

"Зробили це без особливих зусиль, бо тітушки гуляти там, як у себе вдома, їх не чіпає воєнком, їх не чіпає поліція. В наглу підпалили зелену зону з унікальними дикими тваринами…", – написав активіст.

Водночас Stolitsa Group висловила обурення щодо пожежі біля озера Тягле та наголосила, що цей інцидент ускладнює їхню роботу над завершенням будівництва ЖК "Еврика" та ЖК "Патріотика". Компанія зазначила, що відразу після виникнення пожежі керівництво було на місці та взаємодіяло з ДСНС.

Компанія вимагає від правоохоронних органів оперативно розслідувати причини та знайти можливих причетних до пожежі. При цьому девелопер закликав ЗМІ перевіряти інформацію через достовірні джерела, уникати участі в інформаційних атаках та підкреслює своє право відстоювати ділову репутацію в судовому порядку.

"Stolitsa Group залишає за собою право відстоювати свою ділову репутацію в судовому порядку. Окремо просимо правоохоронців з'ясувати мотиви "джерел", які розповсюджують маніпулятивні та брехливі заяви на адресу нашої компанії", – додали у Stolitsa Group.

Інвестори також висловилися щодо пожежі в екопарку. Вони назвали три можливі версії цього інциденту:

  1. Псевдоекологічна організація "Екопарк Осокорки" вчинила підпал для створення резонансу та блокування будівництва ЖК "Осокорки Центральні".
  2. Підпал відбувся на замовлення Stolitsa Group, з метою викликати обурення громади та заблокувати будівництво ЖК "H2O".
  3. Відбулася російська диверсія для розколу суспільства та політичної дестабілізації.

Інвестори закликали ретельно розслідувати цю справу та залучити Службу безпеки України у випадку третьої версії.

Наразі поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом пожежі на території заказника "Осокорківські луки", яка обійшлася 3 гектарам землі.

Раніше редакція сайту Pro Гроші та експерти детально розібрали питання про майбутню долю компанії Київміськбуд та її інвесторів. Також пропонуємо дізнатися, яке покарання загрожує колишньому меру Ірпеня за будівництво скандального парку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.