Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Ціни, попит та тренди: Greenville оцінила ситуацію на ринку нерухомості

Експерти з девелоперської компанії поділилися прогнозами щодо ситуації на українському ринку нерухомості у 2024 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерти розповіли, що впливатиме на вартість нерухомості в Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Стан ринку нерухомості у 2024 році та його перспективи – дійсно актуальне питання, яке цікавить забудовників, інвесторів, аналітиків, ріелторів та підприємців. У ситуації світової нестабільності важко давати прогнози. Проте можна розглянути головні змінні цього рівняння, щоб мати приблизну картину перед очима.

Фахівці девелоперської компанії Greenville Kyiv розібрали ключові фактори, що впливатимуть на стан галузі та розповіли, за яким вектором може розвиватися ринок цього року.

Які фактори впливають на ринок нерухомості


  • Лінія фронту та військово-політична ситуація.

Експерти розпочали про головний фактор – війна, яка, на жаль, досі триває. Рівень попиту на нерухомість, загальний стан будівельної галузі (темпи будівництва, логістика, кадри, фінансування тощо) залежать від перебігу подій на фронті. Цієї зими українці очікували продовження ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі та готувалися знову сидіти багато годин поспіль без світла. Проте цього не сталося.

Ми не військові експерти, тому можемо посилатися лише на прогнози авторитетних джерел, – зазначили в компанії Greenville Kyiv.

Так, фахівці з американської аналітичної агенції Rohan Consulting, Інституту вивчення війни (ISW) та Королівського інституту оборонних досліджень (RUSI) вважають, що позиційна війна триватиме приблизно з такою ж інтенсивністю, а 2024 рік стане роком консолідації сил та накопичення ресурсів перед активними бойовими діями у 2025-му.

Приблизно таку ж точку зору нещодавно висловлював і керівник ГУР Кирило Буданов. Повітряні удари продовжуватимуться, але їхня частота, скоріше за все, залишиться незмінною. Отже, міжнародні аналітики не бачать перспектив для стрімких змін у збройному протистоянні протягом року.

Звісно, цей прогноз не враховує різноманітних "чорних лебедів": було б чудово, якби в сусідній країні знову дивилися по телевізору балет "Лебедине озеро", а війна закінчилася вже завтра, – додали експерти девелоперської компанії.

  • Економічний фон в країні.

Інвестиційна спроможність населення, темпи завершення проєктів девелоперами та початок нових корелюють зі станом фінансової сфери. Повернення на рівень січня 2022 року остаточно неможливе. Вітчизняна економіка наразі демонструє стабільність винятково завдяки широкій підтримці західних партнерів.

Певні надії на підтримку економічного зростання фінансові аналітики пов’язують з експортом – попри обстріли функціонує морський коридор з південних портів.

Споживчий сектор все ще продовжує відновлення, а ось інвестиційна активність протягом другого півріччя 2023 відчутно просіла. Золотовалютні резерви країни становлять більше ніж $40 мільярдів, курс гривні, найімовірніше, буде скерований Нацбанком.

Експерти посилаючись на дані Forbes зазначають, що стан справ із зовнішнім фінансуванням вже дає досить чіткий сигнал, що розширення бюджетного дефіциту у 2024 році є малоймовірним.

Інфляцію прогнозують нижче, ніж минулого року – близько 8,3%. Сукупність головних економічних маркерів свідчить, що зростання реального ВВП становитиме не більше 3%, тобто уповільниться у два рази, – додали фахівці.

Які зміни відбудуться з інвестиційним потенціалом населення


Висока ймовірність, що інвестиції у квадратні метри як спосіб збереження коштів знову актуалізуються протягом цього року. Вже зазначалося, що близько $15 мільярдів перебуває на гривневих депозитах, $11 мільярдів – на валютних. Згідно зі звітом НБУ, ще від $60 до $100 мільярдів – на руках у громадян. При цьому доларова інфляція несе певні ризики, а придбана нерухомість нівелює інфляційні втрати.

Заробітна плата повільно, але зростає. Передбачається, що у 2024 році зарплати можуть вийти на довоєнний рівень.

На думку експертів, набиратиме обертів державна програма компенсації за зруйноване житло "єВідновлення", другий етап якої запустили в кінці 2023 року.

Що відбудеться з цінами, географією та попитом у 2024 році


Більш-менш точно можна прогнозувати зростання вартості квадратного метра в західних регіонах. Про це експерти компанії Greenville Kyiv розповідали ще минулого року. Проте ці коливання не стануть критичними та стрімкими.

Головною причиною подорожчення квартир в новобудовах стало собівартість, яка подекуди виросла на 40% і більше. В неї входить ціни на будівельні матеріали, заробітна плата будівельників, а також логістичні та виробничі операції, – зазначили фахівці.

Найбільше підвищення цін буде відчутно в західних регіонах, які на сьогодні вважаються умовно безпечними. Саме туди перейшов попит у 2022-2023 роках. За словами експертів, інерція ринку зберігатиметься протягом цього року.

У столиці можна сподіватися на певне зростання кількості угод після фактору відкладеного попиту. Проте цей чинник знову буде виникати після кожного масштабного повітряного удару по Києву.

В цілому, експерти прогнозують зростання продажів у столичних новобудовах на 20%-25% у порівнянні з тогорічними показниками.

Які тренди у будівництві спостерігатимуться у 2024 році


Серед головних трендів житлового будівництва у цьому році можна виділити наступні:

Безпека. Зважаючи на події навколо, безпека залишається базовим імперативом. Міцність конструкцій, укриття, підземні паркінги, протипожежні системи – те, у що будуть інвестувати.

Енергоефективність. Зростання тарифів вимагає уважніше ставитися до впровадження енергоощадних технологій, інноваційних систем опалення, вентиляції, утеплення.

Штучний інтелект. Світ впевнено крокує в епоху технологій ШІ, автоматизації та роботизації. Нерухомість – одна з багатьох сфер, де технології ШІ будуть активно впроваджуватися у найближчі роки.

Екологія. Ніхто не хоче жити в кам'яних джунглях, саме тому девелопери будуть частіше звертати увагу на створення комфортного середовища навколо людини. Зелені технології, паркові зони, використання екологічно чистих матеріалів – в тренді.

Work/life balance. Майбутнє за автономними ЖК, де можна жити, працювати, відпочивати, займатися спортом та виховувати дітей. Цю ідею уособлює концепція "міста в місті".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.