Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Дозволи, правила та обмеження: чи можуть іноземці купувати житло в Україні

Варто памʼятати, що для людей, які мають інше громадянство, у цій справі існують певні обмеження

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Іноземці можуть придбати нерухомість в Україні

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

За законом іноземці дійсно можуть купувати нерухомість в Україні. Однак разом з тим вони мають певні обмеження про які варто знати наперед, адже це дасть нагоду краще зорієнтуватися в питанні.

Про це розповідає юрист Єлизавета Мазур.

Купівля нерухомості та посвідка на проживання

Якщо іноземець купує нерухомість в Україні, то разом з цим він отримує посвідку на постійне проживання. Однак, за словами експертки, важливо знати деякі аспекти, яким чином це реально зробити. Адже річ у тому, що саме по собі придбання житла не є підставою, щоб оформити посвідку. Але це можна зробити завдяки інвестиції в українську економіку, яка буде стартувати від 100 тисяч доларів.

Щоб придбання нерухомості в правовому полі України вважалося інвестицією, то потрібно:

  • Зареєструвати тут компанію (юридичну особу) та покласти на її рахунок в банку необхідну суму.

  • Іноземець, який хоче оформити посвідку, повинен володіти від 51% частки в управлінні компанією.

  • Здійснити від імені компанії необхідну операцію та отримати дозвіл на імміграцію на цій підставі.

Які обмеження існують для тих, хто бажає купити нерухомість

  • Відсутність права на те, щоб володіти землями сільськогосподарського призначення. Тобто, навіть якщо іноземний громадянин отримує таку землю в спадок, то він повинен здійснити її відчуження протягом року.

  • Якщо мова йде про придбання іноземцем земель, які не належать до сільськогосподарського призначення, то це має відбуватися у місті. Все тому, що за межами міста можна купити лише ту ділянку, де розташований об’єкт нерухомості, який уже є у власності цього іноземця.

  • Якщо іноземна юридична особа хоче придбати ділянку, котра перебуває у державній чи комунальній власності, вона неодмінно повинна мати в Україні своє представництво.

Придбання житла на первинному ринку

Якщо ви хочете купити житло в Україні, то необхідно оформити ідентифікаційний код у ДПС. Тобто, треба подати завірений нотаріусом переклад паспорта та відповідну заяву. Довідка про ІПН виготовляється протягом 10 днів. Вже потім можна відкрити собі банківський рахунок, а також придбати бажану нерухомість.

Якщо мова йде про квартири в новобудові, то вона зазвичай бронюється. Це варто зробити, щоб встигнути пройти необхідні перевірки та підготуватися до внесення оплати, а от аванс на цьому етапі не потрібен.

"Надалі укладається договір і вже на підставі нього з банківського рахунку здійснюється переказ. Щодо розміру податків, то тут все залежить від тієї юридичної схеми, котрою послуговується забудовник. Приміром, може йтися про реєстраційний збір за оформлення права власності та 2% від ціни квартири, якщо попередній і основний договори посвідчувалися нотаріально", – говорить експертка.

Купівля квартири на вторинному ринку

Якщо ви хочете придбати житло на вторинці, то продавець має надати наступні документи:

  • документи про право власності на об’єкт нерухомості;

  • технічний паспорт такого об’єкта;

  • звіт стосовно оцінки його вартості;

  • довідку про склад сім’ї (приміром, коли в житлі зареєстровані неповнолітні діти, продаж може ускладнитися);

  • копію паспорта та довідки про ІПН.

Лише у такий спосіб вам вдасться безперешкодно отримати житло в Україні.

Раніше ми дізналися в оглядачки ринку нерухомості, що буде з ринком оренди у грудні. Також пропонуємо прочитати наш матеріал про те, як змінилася вартість нерухомості на вторинному ринку у Львові.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.