Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Холодна пора чи гарячий сезон? Який попит на квартири буде до кінця зими

За словами експертки, наразі на ринку сезонний традиційний фактор, який впливає на попит та кількість угод

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди почали рідше купувати житло

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості підлаштовується під реалії в країні. А тому війна змусила його застосувати чимало змін. Наприклад через це ми помічаємо навіть оновлення в попиті та кількості угод.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Наразі на ринку всі гравці лише вичікують – і покупці, і деволопери, запевняє експертка. Йдеться й про вторинний ринок. Ситуація склалась така, що він і радий був би продавати, але наразі нічого не виходить, адже банально немає попиту, а все це через зимовий період.

Це не разова ситуація, тому що так було завжди. Саме тому саме в цей період можна зустріти немало знижок та дисконтів на нерухомість, адже у такий спосіб девелопери намагаються хоча б якось стимулювати попит. Отже, і з'являються ось ці інструменти, які людей можуть допомогти схилити людей до покупки.

Однак окрім цього сезонного традиційного фактора ми ще й маємо психологічний, а саме через реальну ситуацію в країні сьогодні – війна.

  • По-перше – це енергетичний терор, через який всі бояться, що знову будуть обстріли теплового сектора інженерних комунікацій, енергетичної інфраструктури й, загалом, будуть не дуже сприятливі умови в країні.

  • По-друге – складна ситуація на полі бою взимку через погодні умови.

"Взагалі люди в цей період не наважуються на швидкі зміни. Водночас треба зауважити, що в принципі ми вже говорили про те, що попит відновлюється і це відбувається значно швидше, ніж ми могли б собі уявити. Звісно, є обмежувальні фактори, наприклад, купівельна спроможність населення, падіння реальних доходів тощо", – додає експертка.

Однак не дивлячись на всі ці фактори, попит потихеньку починає відновлюватися, якщо порівнювати з іншими періодами. Тепер ми можемо говорити, що у випадку, якщо ситуація зберігатиметься більш менш за прогнозованим сценарієм, то на ринку і надалі буде відновлення платоспроможного попиту. А отже, справжніх угод стане ще більше. Скоріше за все, що до кінця холодної пори ринку вдасться повернути ще до 5% попиту.

А от приваблюватимуть покупця більше ті проєкти, де є реальна та висока будівельна динаміка, готовність тощо. Це, як правило:

  • поліфункціональні комплекси;

  • поліфункціональні кластери;

  • місто в місті;

  • екокомплекси тощо.

Як правило варто очікувати, що в кінці зими та на початку весни ми побачимо більшу кількість угод, ніж є зараз.

Раніше сайт Pro Гроші повідомляв вам про те, чому в Україні можуть зрости ціни на оренду житла. Також пропонуємо дізнатися, що потрібно знати про купівлю житла на вторинному ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.