Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Хвилюючий тренд: росіяни скуповують нерухомість в одній із сусідніх країн

Саме ця країна стала одним із найпопулярніших напрямків для еміграції росіян після початку повномасштабної війни

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Росіяни скуповують квартири в іншій країні

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабного вторгнення у 2022 році чимало навіть росіян поїхали за кордон, аби відчувати себе безпечніше. Для цього вони обрали Грузію і з початку цього року купили вже чимало квартир в цій країні.

Про це повідомляє грузинське видання Business Media.

Громадяни Росії з початку 2023 року купили у Грузії 5 780 квартир. А це більше, ніж за весь 2022, адже торік росіяни купили в Грузії 5 424 квартири. Зросла й кількість куплених росіянами земельних ділянок у Грузії. За весь 2022 рік росіяни купили 1 625 ділянок у країні, з січня до листопада 2023 року — 1 872 ділянки.

Саме Грузія стала одним із найпопулярніших напрямків для еміграції росіян після початку розв'язаної повномасштабної війни в Україні. За даними МВС цієї країни, 2022 року в республіку в'їхали 1,46 млн росіян. Щонайменше 100 000 залишилися жити в країні, а от 3 300 отримали грузинське громадянство.

За підсумками 2022 року, понад 40% житла, придбаного в Грузії іноземцями, припадає саме на росіян. Друге місце посідає Ізраїль – 1 892 квартири, третє – Україна (1 321 квартира).

Ринок продовжує "оживати"

Раніше агент з нерухомості Михайло Артюхов, відзначив, що ринок нерухомості у зонах близьких до лінії фронту активізувався. За словами експерта, це стало можливим після того, як нотаріусам дозволили оформляти спадщину без прив'язки до конкретної території.

Наприклад, в Києві можна успадкувати житло, яке розташоване в селах під Херсоном чи Запоріжжям. Це призвело до того, що багато осіб почали продавати свою нерухомість, щоб отримати якісь фінансові кошти за неї.

"Продають житло в середньому за 400–500 доларів за квадратний метр. Також з'являється попит на "документи", коли реалізується право власності на зруйноване майно. Ціни коливаються від 50 до 150 доларів за квадратний метр. На такі пропозиції також є попит. Це, як правило, інвестори, які в майбутньому розраховують на компенсацію від держави", — розповів Михайло Артюхов.

Отже, якщо у вас є нерухомість навіть у зоні, що прилягає до лінії фронту, ви зможете її продати. Це дасть можливість частково відшкодувати витрати на нове житло, яке може бути дещо дорожче, але буде розташоване в безпечнішій зоні. Якщо вас зацікавила дана тема, то більше інформації ви можете знайти в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші вже повідомляв вам про те, як не стати жертвою аферистів при покупці нерухомості. Також ми писали, скільки коштують квартири преміумкласу на Печерську.

Ще ми повідомляли, що українцям стало простіше шукати роботу за кордоном

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.