Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Іпотека стане привабливішою? Яких змін варто чекати у 2024 році

Згідно з прогнозами на цей рік, українцям пропонуватимуть купувати житло в іпотеку за вигіднішими умовами

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні буде вигідно купувати квартири в іпотеку

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році можна очікувати істотне зниження ставок за спільними іпотечними програмами банків і девелоперів в Україні. Залежно від терміну погашення кредиту, ці ставки можуть складати від 3% до 16%. Це прогнозується на тлі позитивних тенденцій в економіці, зниження облікової ставки та переорієнтації державної іпотечної програми "єОселя" на первинний ринок.

Такими думками поділилася перша заступниця голови правління ГЛОБУС БАНКУ Олена Дмітрієва.

У 2023 році облікова ставка знизилася з 25% до 15%, що створило підґрунтя для активного розвитку банківських іпотечних продуктів. Резапуск програми "єОселя" вже призвів до скорочення ставок за спільними програмами банків і забудовників на 3%.

Олена Дмітрієва передбачає, що у 2024 році очікується поступова переорієнтація "єОселі" на первинний ринок. Це може значно збільшити конкуренцію іпотечних програм в цьому сегменті.

Експертка визначила ряд факторів, які можуть вплинути на подальше зниження іпотечних ставок на первинному ринку. Серед них:

  • активний розвиток економіки;
  • подальше зниження облікової ставки Національного банку;
  • обсяги міжнародної фінансової підтримки;
  • розширення програми "єОселя" на об’єкти в стадії будівництва;
  • активізація будівництва житла;
  • стратегії девелоперів.

За словами Дмітрієвої, умови іпотеки можуть значно поліпшитися через прогнозоване зниження ставок. Спільні іпотечні програми з терміном погашення від 3 до 20 років можуть бути найбільш популярними. Наприклад, іпотека на 3 роки може мати ставку від 4% до 9%, в той час, як іпотека на 20 років може мати ставку від 3% у перший рік і до 15-16% річних на подальші 19 років.

"За умов активного економічного розвитку комерційні банки значно покращать іпотечні умови для позичальників. Разом з тим іпотечні програми на первинному ринку можуть скласти гідну конкуренцію державній програмі "єОселя"", – спрогнозувала Олена Дмітрієва.

За словами експертки, у 2023 році близько 30% від усіх іпотек на первинному ринку були укладені за спільними програмами банків і девелоперів. Середня вартість квартир, придбаних за цими програмами, становить від 2 до 3 мільйонів гривень, з першим внеском від 30% вартості житла. Найбільш популярні: 1-2-кімнатні квартири площею від 45 м2 до 70 м2.

Дмітрієва підкреслила, що іпотека на первинному ринку має свої переваги, такі як фіксація суми кредиту у гривні на момент укладання угоди та страхування від інфляційних ризиків.

"Розвиток іпотеки саме на первинному ринку є важливим не лише з огляду на ціну для покупця (придбання житла на стадії зведення обійдеться в середньому на 30% дешевше), а й стимулюватиме розвиток будівництва, як однієї з ключових галузей економіки країни", – підсумувала Олена Дмітрієва.

Українцям дозволили не платити за іпотеку


Українцям, чий житловий об'єкт пошкоджено під час бойових дій, надається можливість призупинити сплату іпотеки. Як повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець, це стосується основної суми кредиту, відсотків, комісій та інших платежів за договором про споживчий кредит. Для отримання дозволу на призупинення внесення платежів позичальник повинен звернутися до банку і підтвердити зруйнування чи пошкодження житла актом, чи технічним звітом.

Раніше ми повідомляли, як зниження облікової ставки вплине на умови кредитування. Також пропонуємо дізнатися, де українці найчастіше купують житло в іпотеку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.