Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Ключ до нового житла: як отримати ордер на квартиру в Україні

Це документ індивідуального характеру і саме він встановлює право користування об’єктом нерухомості

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати нове житло

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ордер на квартиру досить корисний інструмент, адже саме він дозволяє українцям заселитися у квартиру чи будинок, який є житловим фондом держави. Правила отримання цього документу є в Постанові №470-84-п.. Однак не всі люди знають про них.

Про це розповідає юрист Ангеліна Овсянко.

Як отримати ордер на квартиру

Важливо розуміти, що ордер – це документ індивідуального характеру і саме він встановлює право користування об’єктом нерухомості. Його вам можуть видати лише виконавчі органи місцевої влади й після цього цей документ буде законною підставою для вселення громадянина та його родини до будинку громадського чи державного житлового фонду.

Ордер можуть отримати лише ті люди, які мають потребу в поліпшенні житлових умов. А для цього вам треба стати на квартирний облік, якщо у вас:

  1. житлова площа особи значно менше норм, встановлених чинним законодавством;

  2. житло не відповідає дійсним технічним та санітарним характеристикам;

  3. проживання в гуртожитку чи орендованій квартирі;

  4. наявність в особи хронічного захворювання, через яке він не може проживати в одному помешканні з іншими членами родини.

Тобто, якщо у вас збігається хоча б один із пунктів, то це може бути підставою для того, аби стати на квартирний облік. Вже після цього вам треба буде подати заяву до Центру надання адміністративних послуг.

Серед документів вам знадобляться:

  • Техпаспорт.

  • Форма 3.

  • Акт проведення обстеження житлових умов.

  • Копії паспортів всіх проживаючих у приміщенні.

  • Довідки з місця роботи всіх потенційних жильців.

Уповноважені органи мають 30 календарних днів на прийняття відповідного рішення, а після цього ви можете отримати ордер. Однак іноді є окремі випадки, коли такий документ може бути визнано не дійсним. Мова йде про неправомірні дії осіб, які отримали цей документ. Якщо цей факт буде доведено, то людей виселять і вже ніяку нерухомість не дадуть.

Як безпечно купити квартиру

Безпечний процес покупки квартири включає ряд кроків:

  • Проведіть дослідження. Ретельно дослідіть ринок нерухомості, перевірте ціни в зазначеній місцевості, а також якість будівництва та репутацію забудовника чи продавця.

  • Співпрацюйте з професіоналами. Залучіть незалежного адвоката або фахівця з нерухомості, щоб перевірити всі документи, умови угоди та домовленості до підписання будь-яких договорів.

  • Перевірка юридичної чистоти. Переконайтеся, що квартира, яку ви купуєте, має чистий юридичний статус, тобто відсутність будь-яких обтяжень, іпотеки або претензій до прав власності.

  • Платіжні гарантії. Використовуйте безпечні способи оплати, такі як банківські перекази або ескроу-рахунки, щоб уникнути ризику шахрайства під час транзакції.

  • Перевірка об'єкта нерухомості. Особисто огляньте квартиру перед покупкою, переконайтеся, що вона відповідає вашим вимогам, і відмовтеся від покупки, якщо є які-небудь сумніви або невідповідності оголошеного.

  • Договір після усього. Переконайтеся, що у вас є письмовий договір, в якому чітко визначено всі умови покупки, щоб уникнути майбутніх недорозумінь.

Це допоможе забезпечити безпеку та уникнути можливих проблем у майбутньому.

Раніше ми повідомляли, як самостійно розрахувати суму податку. Також ми писали, чи потрібно сплачувати податок за компенсацію, яку отримали за пошкоджене житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.