Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Нерухомість за заповітом чи у подарунок: як українцям переоформити квартиру

Експерт зазначив, що різниця в економії грошей не значна, але є чимала різниця в часі, який займає кожен з процесів

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть переоформити нерухомість

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Досить часто люди починають переживати через переоформлення нерухомості. По-перше, вони не знають, що обрати – дарування чи заповіт. По-друге – розуміють, що у цій справі багато ризиків.

Про це розповідає адвокат Роман Сімутін.

Хто дарує і заповідає

Для дарувальника подароване майно одразу по реєстрації переходить у розпорядження обдаровуваного. Однак за словами адвоката, той, кому дарували житло, може робити з ним що завгодно. Навіть виселити дарувальника з будинку чи квартири в той же день. А от у випадку, якщо справа стосується заповіту, то спадкоємець отримає житло лише після смерті спадкодавця та спливу пів року.

"Правда, про те, що заповіт змінений — можете дізнатися в день його оголошення і будете неприємно здивованими", – каже фахівець.

Які відмінності

За словами адвоката, якщо ви хочете скасувати акт дарування чи, наприклад, визнати його недійсним, то це може зробити лише суд. Але щоб точно це відбувалося, то вам треба достатні докази. Без них ви можете просто програти справу. І зверніть увагу, що звернутися до суду можливо лише протягом одного року з дня укладення договору.

А от якщо ми говоримо про заповіт, то його можна змінювати безліч разів. У такому випадку варто лише звернутися до нотаріуса. Але перш ніж погоджуватися на заповіт, варто перевірити наявність неповнолітніх та непрацездатних родичів. Важливо памʼятати, що вони незалежно від змісту заповіту та від вашого бажання все одно отримають у спадок частину майна.

Адвокат зазначив, що різниця в економії не значна, але за договором дарування ви стаєте власником одразу, а "доля заповіту залежить від настрою людини, аж до самої смерті". Тому лише ви самі повинні визначитися в тому, який варіант для вас буде найзручнішим.

Чи може дружина отримати майно померлого чоловіка за кордоном

Раніше ми вже пояснювали, що стаття 1217 Цивільного кодексу України визначає умови спадковості, де право на спадщину виникає за заповітом або згідно із законодавством. Згідно зі статтею 1261 ЦК, дружина разом з дітьми та батьками загиблого має перший пріоритет на спадок. Це навіть у тому випадку, якщо хтось із них знаходиться за кордоном.

Кожний з родичів у цій черзі має рівне право на спадок, наприклад, майно буде розділене між двома спадкоємцями порівну, ½ на кожного. Однак ця норма не стосується частки майна, отриманого подружжям протягом шлюбу. Це майно належить обом однаково.

Виходить, що все одно половина спільного майна перейде до дружини навіть якщо вона за кордоном. Їх лише необхідно зʼявилися до нотаріуса з заявою про спадщину. Більше про це читайте тут.

Раніше ми повідомляли, як правильно укласти боргову розписку. Також ми писали, як зареєструвати майно через "Дію".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.