Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Пріоритети вже не ті: яку нерухомість обирають покупці в умовах війни

За словами девелопера, наразі на ринку нерухомості сформувалась тенденція 80/20, якої раніше не було

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці по-новому ставляться до покупки житла

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабне вторгнення привнесло чимало змін в життя українців. Змінились також їхні пріоритети та вподобання. Наприклад, протягом 2023 року на фоні війни портрет покупця нерухомості бізнес-класу, його пріоритети та модель поведінки суттєво змінилися, якщо порівнювати з періодом до повномасштабного вторгнення.

Про це розповіла керівниця департаменту продажів компанії Greenville Kyiv Сусанна Караханян, пише портал НЕРУХОМІ.

Раніше здебільшого люди думали лише про інвестування в нерухомість. У такий спосіб вони зберігали або примножували кошти. Однак сьогодні люди обирають житло саме для себе. Ба більше, наразі на ринку сформувалась тенденція 80/20:

  • 80% намагаються купувати житло в готовому будинку або на фінальних стадіях. Тобто, коли залишається півроку-рік до здачі в експлуатацію;

  • 20% готові ризикнути та інвестувати на етапі будівництва.

Але варто памʼятати, що до війни ситуація була зовсім інша, адже тоді люди активно вкладали гроші в об’єкти на дуже ранніх стадіях і не боялися, що залишаться ні з чим. У цьому випадку великий вплив мають:

  • військово-політичний фон;

  • частота обстрілів;

  • тональність новин.

"У 2022 році практично всі наші розмови з потенційними покупцями зводилися до того, що люди чекали якомога скорішого завершення війни. "Ось зараз війна швиденько закінчиться, і я куплю квартиру", – думали в такому ключі. Сьогодні всі розуміють, що позиційна війна на виснаження може тривати роками, а синдром відкладеного життя — точно не вихід, тому намагаються придбати житло навіть в умовах воєнного стану та обстрілів", - розповідає менеджерка компанії Greenville.

І звичайно, що кожен масований повітряний удар по певному місту може там зменшити попит в цю ж хвилину. Ба більше, у лютому, коли була річниця вторгнення, через вплив новин про можливі потужні ракетні удари та повторний наступ російських військ з Білорусі, люди майже не купували нерухомість взагалі.

Також наразі на ринку терміни укладання угод стали довшими. Все тому, що покупець активно моніторить ринок. Він чекає більш вигідних пропозицій від забудовників, а також має вплив фактору відкладеного попиту. В середньому процес укладання угоди зараз триває від одного до трьох місяців.

І остання зміна – не всі готові купувати житло за стовідсотковою оплатою. Доходи населення суттєво впали. Однак забудовники про це знають і готові до цього. Тому вони пропонують людям різноманітні умови розтермінування та оплати частинами. У такий спосіб вони намагаються хоча б ще більше стимулювати попит на ринку.

Раніше ми вже писали про те, що було з ринком оренди у грудні. Також пропонуємо прочитати наш матеріал про те, як змінилася вартість нерухомості на вторинному ринку у Львові.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.