Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Оренда чи купівля житла? Який варіант найвигідніший для українців

Завжди рекомендується перед самим прийняттям рішення зважити всі "за" та "проти", аби не жалкувати про свій вибір в майбутньому

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Орендоване та власне житло мають ряд переваг та недоліків

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні не у всіх людей є житло, тому вони живуть в орендованих квартирах. Однак інші надають перевагу власній оселі. Але у будь-якому випадку треба урахувати всі переваги та недоліки під час прийняття остаточного рішення про переїзд.

Про це пише OBOZ.UA.


Вартість

Здебільшого, коли всі вдаються до питання про те, купувати житло чи орендувати його, то значною мірою залежить все від грошей. Якщо ви будете знімати нерухомість, то звичайно, що затрати будуть набагато нижчі. Але власне житло може вимагати значних інвестицій лише на початку. Однак надалі можна отримати довгострокову економію порівняно з орендою.

Гнучкість

Орендовані квартири дозволяють вам переїжджати в будь-який момент. Адже у такому випадку ви не прив'язані до іпотеки чи власності. Але власне житло дає відчуття стабільності, а також свободи, адже ви можете змінювати будь-що та переплановувати житловий простір так, як вам хочеться та подобається.

Обслуговування

Обслуговування є важливим фактором, якщо порівнювати оренду та купівлю житла. Ті, хто винаймають житло, мають в цьому питані безліч переваг, адже будь-які проблеми з квартирою вони перекладають на господарів оселі. А от ті, хто мають власну нерухомість мають самостійно вирішувати всі нюанси. Йдеться про всі випадки, а саме від дрібного ремонту до капітального, а все це вимагає як часу, так і коштів.

Довгострокове планування

Якщо ви живете в орендованій оселі, то маєте лише короткострокову впевненість і миттєву рентабельність. Однак власне житло точно дасть можливість довгострокової безпеки й стабільності. Все завдяки потенційному зростанню цін на нерухомість, а також збільшенню власного капіталу.

Які документи необхідні під час покупки житла в Україні

Для цього процесу вам знадобляться:

  • Свідоцтво про право власності або власності на право.

  • Технічний паспорт на будівлю або квартиру. Він забезпечує інформацію про технічні характеристики нерухомості.

  • Документи особи, що продає. Це може бути паспорт власника (або довіреність, якщо угода укладається через представника).

  • Довідка про відсутність обтяжень.

  • Ідентифікаційний код.

  • Договір купівлі-продажу.

  • Реєстрація управління об'єктом нерухомості. Якщо нерухомість перебуває в управлінні агентства чи управляючої компанії.

  • Документи підтвердження оплати, які засвідчують факт сплати коштів за нерухомість.

Завжди рекомендується отримати юридичну консультацію та перевірити всі необхідні документи для здійснення безпечної та законної угоди.

Раніше ми повідомляли, чи варто скуповувати комори в ЖК. Також ми з оглядачкою ринку нерухомості розібралися, який регіон краще обрати для покупки квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.