Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Податки на нерухомість можуть зрости? Скільки доведеться сплачувати українцям за "зайві" метри

Варто памʼятати, що через повномасштабну війну було внесено чимало уточнень щодо сплати даного податку

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Податок на розкіш може рости

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці повинні платити податок за розкіш, адже це сприяє зменшенню рівня нерівності, оскільки оподаткування розкішних предметів може забезпечити додаткові доходи для державного бюджету. Також це може стимулювати більш обізнаний споживчий підхід та збалансований розподіл ресурсів.

Сайт Pro Гроші розповідає детально про даний податок та розповідає, як правильно його розрахувати.

Що відомо про податок на нерухомість

Згідно з податковим кодексом України, для нього визначним є площа вашого житла. Тобто, його повинні сплатити ті, хто має квартиру від 300 кв. м, та будинок від 500 кв. м загальної площі. Однак також до цього переліку входить і наступна нерухомість:

  • квартири, площа яких складає понад 60 кв. м;

  • житлові будинки площею понад 120 кв. м;

  • якщо ви маєте різні типи об'єктів, то податок сплачується за умови перевищення загальної площі понад 180 кв. м.

В такому разі доведеться сплатити лише за "зайві" метри – понад вказані вище нормативи.

Скільки треба заплатити за житло

Це вирішують органи місцевого самоврядування, адже розмір податку залежить від типу об'єкта та його місцеперебування. Зверніть увагу, що обчислюється він враховуючи розмір мінімальної зарплати, яка встановлюється на 1 січня звітного року. Сама ставка оподаткування не може перевищувати 1,5 % від "мінімалки" за 1 кв. м.

Якщо ви платитимете у 2024 році за звітний 2023 рік, коли станом на 1 січня того року мінімальна зарплата була 6 700 грн, то максимальна ставка за метр квадратний не може перевищувати 100,5 грн. Однак не варто забувати, що протягом цього року мінімальну зарплату підвищуватимуть двічі:

  • з 1 січня – до 7 100 грн за місяць або 42,6 грн за годину;

  • з 1 квітня – до 8 000 грн у місячному розмірі або у погодинному розмірі – до 48 грн.

Приклад розрахунку

Виходить, що за звітний 2023 рік, якщо фізична особа володіє квартирою у Дніпрі загальною площею 72 кв. м, то податок нараховуватиметься на "зайві" 12 метрів за ставкою податку 1,5 % (100,5 грн за 1 кв.м).

(72-60)*100,5 = 1 206,0 грн.

Коли мінімальну зарплату у 2024 році підвищать до 8 000 грн у місячному розмірі, то відповідно, податок на нерухомість також зросте й становитиме 120 грн за 1 кв.м. Тобто, власник тієї ж квартири у Дніпрі загальною площею 72 кв. м платитиме майже на 240 грн більше податку: (72-60)*120 = 1 440,0 грн.

Податок на нерухомість в умовах війни

Через повномасштабну війну було внесено чимало уточнень щодо сплати податку на нерухомість (розділ XX, підрозділ 10, пп. 69.22). Наприклад, житло через бойові дії, отримало незначних пошкоджень, а тому придатне для проживання чи використання за призначенням та підлягає відновленню завдяки ремонту, то місцеві адміністрації можуть:

  • встановлювати меншу ставку податку для власника;

  • звільняти власника від сплати податку.

Зверніть увагу, що відсоткову ставку ви можете перевірити й самі, але лише на офіційних порталах сільських, селищних, міських рад за місцем реєстрації майна.

Раніше ми розповідали, чому податкова може зацікавитися банківськими картками українців. Також ми писали, що в Україні можуть запровадити додатковий податок на імпорт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.