Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Податки під час продажу квартири 2023: за що та скільки українці мають заплатити

Ставку на нерухомість визначають місцеві органи самоврядування відповідно до типу вашого об'єкта та розташування

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці мають заплатити за житло

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні власники нерухомості мають платити податок кожного року. А от його розмір визначає місцева рада і залежати він може від розташування типу житла. Згідно з законодавством, передбачає оподаткування квартир площею від 60 м2 та будинків площею від 120 м2.

Про це пише сайт Факти.

Податки під час продажу квартири 2023

Ставку на нерухомість визначають місцеві органи самоврядування відповідно до типу об’єктів та їх розташування. Робиться це у відсотках і залежно від мінімальної заробітної плати. А вона встановлюється на 1 січня звітного року. Однак важливо, що ця сума не може перевищувати 1,5% за квадратний метр. Також треба памʼятати, що оплата податку здійснюється до 1 липня наступного року. Наприклад, у 2023 році ви повинні були сплатити за 2022 рік, а от у 2024 році – за 2023 рік.

Сума податку нараховується за надлишкові метри, наприклад, для квартири площею 65 м2 потрібно сплатити податок за додаткові 5 м2.

Як розрахувати податок

Зробити ви це можете самостійно. Для цього вам знадобиться офіційний калькулятор, введенням необхідних даних, зокрема, ставки податку. Дана система дозволяє вказати кілька об’єктів нерухомості та зберегти їх. Перевірити ставку у своїй області можна на офіційному сайті податкової.

Цього року сума податку – 1,5% від мінімальної зарплати на 2022 рік. Тоді вона становила 6 500 гривень. Отже, за кожен квадратний метр понад норму вам потрібно заплатити 97,50 гривень. А от у випадку, якщо у власника є право власності на нерухомість з площею понад 300 м2 (для квартири) або 500 м2 (для будинку), то у такому випадку сума податку збільшується, а саме на 25 тисяч гривень щорічно.

Хто може не платити даний податок

Дійсно, деякі українці можуть не платити даний податок. Це передбачено для тих фізичних осіб, чиї нерухомості:

  • розташовані на території, де ведуться або велися активні бойові дії;

  • розташовані на території, яка перебуває в окупації або була тимчасово окупована РФ;

  • стали непридатними для проживання у зв’язку з війною.

Зверніть увагу, коли ви заплатили податок, то треба мати квитанцію. Якщо її немає, то слід особисто звернутися до податкової. Даний документ необхідний для того, щоб уникнути штрафів. Також важливо, що затримка платежу на 30 днів призведе до автоматичного збільшення суми податку на 10%. Якщо ж ви затримали платіж більше ніж на 30 днів, то на 20%.

Раніше ми повідомляли, чи потрібно оподатковувати компенсацію за пошкоджену нерухомість. Також ми писали, що у 2024 році українцям перерахують податок на нерухомість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.