Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Тенденції ринку нерухомості: яке житло купують українці за програмою "єВідновлення"

Загальна сума коштів, які українці використали на нове житло, перевищила 2 мільярди гривень

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди продовжують обирати житло

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні чимало людей придбали сертифікати на нові оселі, які отримали як компенсацію за зруйноване житло. Всього таких 1 000 українських родин. Ба більше, за останній місяць кількість угод купівлі-продажу житла в обмін на житловий сертифікат зросла вдвічі.

Про це Finance.ua.

Де найчастіше купують житло за сертифікат

"На початку лютого нові домівки за кошти "єВідновлення" придбали перші 500 родин, а ще через місяць їхня кількість зросла вдвічі, тобто кількість родин, що отримали нове житло замість знищеного за програмою "єВідновлення", перевищила одну тисячу", – розповіла голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Частіше за все нове житло українці купують саме в Київській області. Відомо, що сума всіх укладених угод вже перевищила 1 мільярд гривень. У самій столиці люди використали сертифікатів на суму 413 мільйона гривень. І на третьому місці українці обирають Харківщину, де сума використаних сертифікатів перевищила 185 мільйонів гривень.

Яке житло обирають люди

Здебільшого угоди укладають на придбання квартир у багатоповерхових будинках. Всього їх 684 одиниць. Також обирають і приватні будинки, але їх дещо менше – 202 угод. А от якщо говорити про первинний та вторинний ринки, то українці надають перевагу другому варіанту. Однак і на первинці кількість угод теж зростає. Станом на зараз їх вже 16, хоча раніше було лише кілька одиниць.

Важливо, що загальна сума коштів, які українці використали на нове житло, перевищила 2 мільярди гривень. А от майже 1 мільярд гривень забронювали власники ще 446 житлових сертифікатів.

Як правильно купити будинок мрії в Україні

Цей процес вимагає певної підготовки й уважності. Ось кілька кроків, які можуть допомогти вам здійснити цю мрію:

  • Спочатку розгляньте, які вимоги ви маєте до будинку. Це може включати кількість кімнат, розташування, розмір ділянки, інфраструктуру тощо. Після цього визначте свій бюджет.

  • Шукайте будинки відповідно до ваших критеріїв у відповідних джерелах, таких як інтернет-портали з нерухомістю, агентства нерухомості, оголошення у місцевих газетах тощо.

  • Огляньте різні варіанти будинків та відвідайте їх особисто, якщо це можливо. Під час огляду звертайте увагу на стан будинку, його розміщення, інфраструктуру навколо тощо.

  • Перед придбанням будинку переконайтеся, що ви проводите всі необхідні перевірки, такі як технічна і юридична перевірка будинку. Дізнайтеся про стан документів на будинок і можливі обтяження.

  • Після того, як ви знайшли відповідний будинок і перевірили всю необхідну інформацію, укладіть угоду з продавцем. У цьому етапі краще мати при собі юридичного консультанта, який може допомогти з укладенням договору і перевіркою умов.

  • Після укладення угоди розпочніть процес оформлення документів на власність.

  • Після оформлення усіх документів здійсніть оплату й отримайте ключі від вашого нового будинку.

Не забувайте, що купівля будинку — це велике фінансове і життєве рішення, тому важливо бути обачним і ретельно досліджувати всі аспекти перед придбанням.

Раніше ми розповідали, як зміниться компенсація за пошкоджені та знищені автівки. Також ми писали, як шахраї використовують програму "єВідновлення".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.