Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Вимоги українців до орендованого житла змінилися – які квартири в пріоритеті

Сьогодні люди мають кілька важливих факторів, які постійно шукають в нерухомості, що хочуть орендувати

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Громадяни змінили свої вподобання до житла

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Через війну та її наслідки люди починають більше звертати увагу на безпеку та локацію житла. Вимоги до нерухомості тепер орієнтовані на вибір місця проживання, яке було б віддалене від потенційних зон конфлікту. Також зросла увага до стану житла та можливостей, які воно може надати у випадку надзвичайних ситуацій, наприклад, наявності підвалу або бомбосховища.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Більшість українців розглядають оренду житла наразі зовсім з іншим підходом. Все через досвід, який вони отримали торік. Адже ракетний терор та блекаути дали зрозуміти, що людям варто підходити до цього питання з більшою обережністю та плануванням.

Сьогодні українці переважно обирають низькі поверхи у багатоповерхових будинках. Тобто, майже ніхто не хоче жити вище п'ятого або сьомого поверху, адже дістатися туди під час відключень світла, не так просто, як здавалося.

Ще один важливий фактор, яких хвилює українців – близькість до об'єктів енергетичної інфраструктури. Тобто, сьогодні на оренду квартир поруч з такими об'єктами можна знайти знижку приблизно до 30%. У такий спосіб власники намагаються хоча б якось привабити клієнтів, адже розуміють, що квартиру треба здавати.

Для багатьох орендарів стало важливим мати доступ до необхідної інфраструктури поблизу свого місця проживання. Якщо раніше це було скоріше бажанням, то зараз це стало практично необхідністю. Важливі обʼєкти мають бути у пішій доступності, а саме:

  • магазини;

  • аптеки;

  • медичні установи тощо.

Все через те, що ніхто не хоче витрачати час на довгі поїздки під час відключення електроенергії.

"Що стосується квадратури, то тут немає ніяких закономірностей. Умовно кажучи, зараз продовжує простежуватися тенденція на оренду багатокімнатних квартир, які люди орендують в складчину з кимось, або проживають разом зі своїми близькими, та на однокімнатні квартири для своїх власних потреб", – говорить експертка.

Чи можна продати житло у прифронтових регіонах

Раніше ми вже писали про те, що чим ближче до лінії фронту ваша нерухомість, то тим менше вона буде коштувати. Логічно, що такі зміни повʼязані через постійний ризик обстрілів. Однак навіть у такому випадку українці можуть продати своє житло.

Наприклад, наразі є досить "живий" ринок у Харківській області, каже власник місцевої оцінної компанії "Дельта-Консалтинг" Роман Рябов. За його словами, їх звісно набагато менше, ніж було до війни. А охочих продати своє житло в рази більше, ніж ті, хто хочуть його купити. Однак експерт запевняє, що це цілком можливо. Більше читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші вже повідомляв вам про те, як не стати жертвою аферистів при покупці нерухомості. Також ми писали, скільки коштують квартири преміумкласу на Печерську.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.