Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Ціни заморозити не вдасться: як зміниться вартість нерухомості у 2024 році

Експерти з нерухомості розповіли про чинники, які будуть впливати на вартість первинного та вторинного житла

Фото: Pexels, ЛУН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні зростуть ціни на нерухомість у 2024 році

Фото: Pexels, ЛУН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Український ринок нерухомості у 2023 році продемонстрував певну стабілізацію. Тому все більше людей замислюються над придбанням житла. Разом з цим виникає питання щодо того, яка буде ситуація з цінами на квартири.

Експерти з нерухомості поділилися своїми поглядами на подальший розвиток ситуації у коментарі 24 каналу.

Що буде з первинним ринком нерухомості


Співзасновник компанії INSPI Development Володимир Семенцов вважає, що цей сегмент ринку нерухомості у 2024 році може мати ознаки стагнації. На його думку, попит не перевищить 25-30% від рівня лютого 2022 року.

Попри очікуване зростання вартості квадратного метра на первинці в межах 15%, експерт підкреслює, що це буде точкове та обумовлене динамікою будівництва. За відсутності достатньої кількості покупців та загального низького рівня доходів громадян, значущого підвищення цін не очікується. Прогнозується, що середні показники зростання не перевищать 3-5%.

Експрезидент Асоціації фахівців з нерухомості Юрій Піта наголошує на можливому збільшенні цін на першинці у межах 15%. Це відбудеться через певні фактори, а саме:

  • дефіцит робочої сили;
  • нестабільність інвесторського клімату.

Такої ж думки дотримується й оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак. Вона до вищезазначених факторів додала й збільшення собівартості будівництва.

"Гадаю, що середня вартість квадрата на первинці в київському регіоні за перше півріччя зросте в межах 15% в гривні. У Львові цей показник може бути схожим – похибка в межах 3 – 5% залежно від рівня попиту в регіоні. Подібний потенціал до зростання також мають міста-хаби на кшталт Ужгорода, Івано-Франківська", – вважає експертка.

Які зміни відбудуться на вторинному ринку


Щодо вторинного ринку, передбачається, що житло тут може стати більш "популярним" серед покупців. В безпечніших регіонах очікується зростання цін у межах 10-15%. За словами Юрія Піти, покупці стають сміливішими, і весною може відбутися відкладений попит.

Вікторія Берещак розповіла, що у 2024 році може тривати період "охолодження ринку" після ажіотажного попиту в перший рік війни. Активність на вторинному ринку очікується в регіонах-хабах, таких як:

  • Львів;
  • Рівне;
  • Івано-Франківськ;
  • Ужгород;
  • Черкаси;
  • Кропивницький;
  • Полтава,
  • Дніпро.

Оглядачка ринку нерухомості зазначила, що ціни на вторинному ринку будуть залежати від рівня реального попиту та очікувань власників. Наразі важко спрогнозувати цінову тенденцію, потрібно слідкувати за ринковими змінами та враховувати сезонні та інші фактори.

Раніше ми повідомляли, чому в Україні можуть зрости ціни на оренду житла. Також пропонуємо дізнатися, що потрібно знати про купівлю житла на вторинному ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.