Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Ключові кроки: як правильно прописати людину у квартирі

Якщо ви не хочете стояти в чергах, то можете оформити реєстрацію через портал "Дія"

Фото: pexels. Колаж: Prо Гроші

Дана процедура є досить швидкою

Фото: pexels. Колаж: Prо Гроші

Реєстрація у квартирі є важливою для ряду причин. Вона дозволяє державі відстежувати та контролювати проживання людей. Все для забезпечення безпеки та підтримки громадського порядку. Але не всі громадяни знають, як правильно прописатися в оселі.

Про це пише сайт Pro Гроші.

Що потрібно для прописки у квартирі

Якщо ви хочете прописатися в оселі, заселитися та жити там легально та офіційно, то вам треба:

У більшості випадків цей процес проходить досить швидко, а тому вам може вистачити лише одного відвідування спеціаліста. Однак, якщо ви не хочете стояти в чергах, то можете оформити реєстрацію через портал "Дія", але наразі ця послуга доступна не в усіх містах.

Які документи необхідні для прописки

Вам треба з собою мати:

  1. Паспорт особи, яка прописується, і паспорт власника квартири. Це основні документи, що підтверджують особу прописуваного громадянина та право власника на житло.

  2. Документ, що підтверджує право власності на житло. Завдяки йому стає зрозуміло, що ви точно маєте право розпоряджатися житловою площею та надавати її в користування іншій особі.

  3. Військовий квиток. Він необхідний у тому випадку, якщо в нерухомості прописується військовозобовʼязана людина.

  4. Згода власника житла на реєстрацію людини. Отримання згоди власника квартири — важливий аспект процесу реєстрації, бо підтверджує його доброзичливе ставлення до вас як майбутнього мешканця.

  5. Заява на зняття з реєстрації за попереднім місцем проживання. Наприклад, коли ви переїжджаєте з іншого місця до іншого, то ця заява є важливою. У такий спосіб ви офіційно скасовуєте вашу попередню реєстрацію.

  6. Квитанція про сплату адміністративного внеску. Ви повинні сплатити адміністративний внесок за оформлення реєстрації. Квитанція про сплату є підтвердженням цієї оплати.

Також в окремих випадках у вас можуть попросити нотаріально завірене доручення. Здебільшого це може бути необхідно, якщо є певні домовленості між вами та власником квартири, де ви хочете прописатися.

Чи дає прописка право власності на житло

Реєстрація за місцем проживання дає право на проживання у відповідній квартирі чи будинку. Тобто, ви можете без перешкод і цілком законно там жити. Але така можливість не дає вам все одно права на власність нерухомості, де ви прописані.

Також ви не мажте права реєструвати інших осіб, виписувати, продавати або обмінювати дане житло. Власник все одно залишається власником нерухомості незалежно від реєстрації. Тобто, він не втрачає свого права власності навіть, якщо разом з ним живуть інші люди.

Раніше ми повідомляли, що буде з новобудовами в Україні у 2024 році. Також ми писали, де знизилися ціни на квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.