Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Подорожчання та зникнення попиту? Як зміниться глобальний ринок нерухомості у 2024 році

Розповідаємо вам про те, що буде відбуватися з нерухомістю в Америці, Європі та окремо в Україні

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості чекають зміни

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

У світі протягом 2023 року на ринку нерухомості було чимале падіння продажів. Все через рекордно високі ціни на житло та підвищенні ціни на іпотечне кредитування. А от в Україні ціни лише знижувалися. Підігріває інтерес до купівлі нерухомості лише програма "єОселя", яка вже почала діяти.

Про це розповідає корпорація нерухомості РІЕЛ.

Де варто очікувати змін у 2024 році

Європа

У 2023 році інвестиції впали до 62%. Найбільше це було помітно у країнах Північної Європи, Німеччині та Франції. Дещо краща ситуація в Нідерландах. Аби ситуація змінилась, то ціни повинні адаптуватися до реального економічного середовища.

А от самі інвестори більше поглядають в сторону житлових активів. Це пов'язано із підвищеним попитом в секторі оренди та зниженням пропозиції. Ба більше, наразі мегаполіси стикаються з застаріванням житлового фонду.

Як пише Euroconstruct, очікувати якихось змін не варто. Сплеску будівельної активності в Європі поки не буде. Навіть навпаки – у 2024 році буде падіння обсягів введення житла в експлуатацію. А до 2025 року обсяг введення житла може знизитися до 1,51 мільйона одиниць. Якщо так відбудеться, то це буде найнижчим показником з 2016 року.

США

У цій країні можливо зросте вартість житла. Згідно з даними Fannie Mae, до кінця 2024 року ціни зростуть на 2,8% у річному обчисленні. А попит може навіть збільшитися. Все через збільшення об'єктів та зниження ставок за іпотечними кредитами. Виходить, що саме ці два фактори змінять цей ринок та наситять його більше покупцями.

Що відбуватиметься в Україні

Згідно з "Звітом про фінансову стабільність", ринок нерухомості України повільно оговтується від падіння у 2022 році. Ситуація дещо краща на вторинці. Однак держава добре стимулюватиме українців, аби ті купували житло від девелоперів. В цьому їм також допоможе "єОселя". Про те, що іпотека буде важливим драйвером ринку житла говорять і в Корпорації Нерухомості РІЕЛ.

У 2023 році, так само як і раніше, найбільш активно введуть в експлуатацію будинки, що будуються у західних регіонах України та в Києві. Саме тут очікується зростання попиту. Однак місцезнаходження не буде єдиним фактором, який впливає на вибір. Покупці все ще звертають увагу на ціну відносно площі житла, етап будівництва, активність на будівельному майданчику та репутацію забудовника.

Ще одним інструментом, який активує попит, є програма компенсації за зруйноване житло "єВідновлення", започаткована державою. Ця програма надає грошові виплати для відновлення приватних будинків та квартир, пошкоджених після 24 лютого 2022 року. Нерухомість, яка не підлягає відновленню, компенсується житловим сертифікатом.

Власники сертифікатів можуть використовувати їх для придбання житла на визначену суму як на первинному, так і на вторинному ринку нерухомості. За даними Ліги Українських Нерухомостей, протягом 2023 року держава отримала понад 6 тисяч заявок на отримання сертифікатів. Найбільше заявок було подано у Харківській області – 2 716.

Щодо цін, їх можна очікувати зростання до 15% для об'єктів на завершальних стадіях будівництва. Але в середньому по ринку це підвищення може скласти лише 3–5%, що вдвічі-вдвічі зменшує темпи інфляції, які прогнозувалися.

Однак найголовнішим фактором, який буде керувати ринком нерухомості, і досі залишається перебіг бойових дій.

Раніше ми писали, як уникнути шахрайства при оренді житла. Також пропонуємо дізнатися, яку частку зарплати доведеться віддати в різних містах за оренду квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.