Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Програму "єОселя" розширили: яке житло стало доступно українцям

На засіданні Кабінету міністрів, яке відбулося 22 грудня, були ухвалені серйозні зміни щодо програми пільгових іпотечних кредитів

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Програму "єОселя" поширили на приватні будинки

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

22 грудня відбулося засідання уряду, на якому прийняли постанову про розширення державної програми "єОселя". Відтепер українці зможуть отримати кредит і купити не лише квартири в багатоквартирних будовах, але й приватні будинки та навіть таунхауси.

Про це розповіла пресслужба Міністерства економіки.

Програму пільгового кредитування "єОселя" запровадили влітку 2022 року, і вона розповсюджувалася лише на квартири. Втім уряд передбачив, що необхідно включити у проєкт житлові будинки, аби покращити вибір для українців.

Але є певна умова. За словами міністерки економіки Юлії Свириденко, купівля можлива у випадку введення будівлі в експлуатацію, втім вона не повинна бути старшою за три роки. Що стосується граничної площі житла, то норматив становить максимум 62,5 квадратних метра плюс 21 кв.м на кожного члена сім’ї. Отже для трьох осіб видаватимуть кредит на придбання будинку площею до 104,5 кв.м.

Кабінет міністрів ухвалив й інші нововведення, що стосуються "єОселі". Наприклад, стосовно вартості нерухомості та років експлуатації. Загалом умови для учасників державної програми тепер такі:

  • гранична ціна житла в Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові зменшена;
  • збільшено коефіцієнт відношення до опосередкованої вартості одного квадратного метру для населених пунктів, де проживає менше 100 000 людей;
  • ветерани, загиблі внаслідок війни, інваліди війни та члени їхніх сімей можуть купити квартиру в будинку, прийнятому в експлуатацію понад 10 років тому, якщо він розташований у Києві чи області;
  • обмеження по даті експлуатації в інших населених пунктах для вказаних категорій населення немає;
  • учасники програми "єВідновлення" можуть компенсувати різницю між вартістю житла та сумою, вказаною в сертифікаті, за рахунок кредитних коштів.

Нагадаємо, "єОселя" допомагає українцям, які не мають власної квартири чи хочуть покращити умови проживання, отримати кредит на вигідних умовах. Адже військовослужбовцям за контрактом, медичним працівникам, педагогам і науковцям видають позику за пільговою ставкою 3% річних. Інші ж категорії громадян, в тому числі – учасники бойових дій та внутрішньо переміщені особи, мають ставку іпотеки в розмірі 7%.

На що треба звернути увагу при купівлі квартири

Раніше ми розповідали, що існує кілька ключових моментів, які не варто забувати учасникам програми пільгового іпотечного кредитування. Необхідно приділяти увагу таких аспектам:

  • структурі та строкам погашення позики;
  • відсотковій ставці;
  • вартості квадратного метру.

Щодо третього пункту, то він особливо важливий, оскільки всі перевищення лімітів повинні оплачувати отримувачі кредиту за власні кошти. Також слід памʼятати, що умови програми не розповсюджуються на об’єкти, які не ввели в експлуатацію на момент підписання документів. Плюс люди без громадянства України, а лише з посвідкою на проживання, не мають права скористатися пільговою позикою.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці уникають новобудов і розповідав, як "єОселя" змінила ситуацію на ринку нерухомості. Також ми повідомляли, які мінімальні платежі іпотеки "єОселя" в різних містах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.