Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Українці можуть залишитися без власних квартир – яку схему вигадали аферисти

В поліції зазначили, що в таких схемах бере участь велика група людей, а тому громадянам варто бути на сторожі

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть стати жертвами афери

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Навіть не дивлячись на війну в Україні активізувались квартирні шахраї. На початку повномасштабного вторгнення таких злочинів майже не було. Однак тебе аферисти адаптувалися до ситуації та вигадують різноманітні схеми.

Про це пише ТСН.

У жінки вкрали квартиру, поки та була за кордоном

Жителька Маріуполя кілька років тому купила квартиру в Києві. Однак наразі на житло може дивитися лише зовні, адже напередодні стало відомо, що її помешкання вкрали. Жінка запевняє, що її житло продали невідомі. А головні фігуранти у справах про незаконне привласнення нерухомого майна – ті, хто мав би бути на варті закону.

"Я здавала квартиру, однак орендарі перестали платити кошти. Телефоную – не відповідають. У Києві живе колишній зять, попросили сходити. А він мені каже, що там уже нові двері стоять", – згадує жителька Маріуполя.

Зайшовши до реєстру нерухомого майна вона побачила, що власником її квартири тепер є інша людина. Однак та, що купила це житло стверджує, що робила це абсолютно законно.

"Оформили законно у нотаріуса, заплатили гроші. Це було через рієлторську контору", – каже нова власниця.

Як діяла схема

Ймовірно, що в цій ситуації ошукали одразу обидвох жінок. І перший з підозрюваних – це чорний нотаріус (особа, яка залучена злочинній діяльності). Ці шахраї змінюють майнові права, а після цього вносить відомості в реєстри на підставі підробних документів.

Тобто, спочатку є фальшива довіреність, яку приймає нотаріус, а після цього шахрай отримує дублікат договору купівлі-продажу житла. Далі аферисту потрібен спільник, який буде грати роль власника житла, яке нібито продає.

"Ось це мій підпис, я вчора на експертизу давала. А цей підпис підставної мене, яка видавала себе за власницю житла", – каже потерпіла.

В поліції зазначили, що в таких схемах бере участь велика група людей. Тобто, хтось підробляє документи, хтось виконує ролі власників тощо, а хтось представляється нотаріусом. Тому варто уважно підходити до вибору спеціаліста.

Як правильно купити квартиру на вторинці

Вам варто дотриматися кількох етапів:

1.Ознайомтеся з ринком нерухомості, цінами, розташуванням квартир та їхнім станом.

2.Визначте свій бюджет та джерело фінансування (кредит, особисті заощадження тощо).

3.Звертайте увагу на потрібні параметри (розмір, район, стан квартири).

4.Переконайтеся, що у власника є всі необхідні правові документи на квартиру.

Це не кінцевий список, а тому інші поради ви можете знайти тут.

Раніше експерт розповів, які квартири купуватимуть українці у 2024 році. Також ми пропонуємо дізнатися, як уникнути шахрайства при оренді житла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.