Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Які квартири купуватимуть українці у 2024 році – прогноз експерта

Навіть при важких викликах, таких як війна, українці виявляють готовність інвестувати в нерухомість

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів про те, як зміняться ціни на нерухомість у 2024 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні ринок нерухомості відзначається постійними змінами. Це стосується не лише економічних факторів, але й зі зростаючими вимогами українців до житла.

Співзасновник та СЕО компанії Num8erz Андрій Шевчук під час виступу на Forum west "Нерухомість/рітейл" розповів про те, що відбуватиметься на ринку нерухомості у 2024 році.

Що шукатимуть покупці на первинному ринку нерухомості


Експерт стверджує, що для покупців на первинному ринку важливими факторами стають формат та концепція комплексу, а також його ліквідність. Основні критерії вибору включають транспортну доступність, зручність розв'язок, варіативність шляхів, а також близькість до освітніх та спортивних закладів.

Однак, за словами Шевчука, важливо також враховувати ліквідність об'єкта, яка визначається квартирографією та різноманітністю зонувальних рішень. Крім того, зростає популярність енергетичної безпеки об'єкта та його незалежності від енергопостачання.

Репутація девелопера, його готовність до фінансових поступок та реальна динаміка будівництва також стають ключовими факторами при виборі житла.

Тренди у виборі житла на 2024 рік


Щодо первинного ринку, Андрій Шевчук прогнозує популярність квартир у форматі європланування, з кухнями та вітальнями від 15-17 квадратних метрів, окремими спальними зонами, двома санвузлами та гардеробом. Зростає попит на квартири з великим балконом чи терасою, як додатковими зонами для відпочинку.

За площею, найбільш популярними є квартири:

  • однокімнатні – 45-55 квадратних метрів;
  • двокімнатні – 60-75 квадратних метрів;
  • трикімнатні – від 80 до 100 квадратних метрів.

Яких змін чекати на вторинному ринку


На вторинному ринку ситуація залежатиме від апетитів власників, і прогнозувати сталі тенденції важко. Проте, за очікуваннями експерта, в містах-хабах, вторинний ринок буде більш вигідним порівняно з іншими регіонами, йдеться про:

  • Дніпро;
  • Полтава;
  • Черкаси;
  • Київ;
  • західні області.

Варто зазначити, що покупці обирають нерухомість, яка знаходиться між третім та сьомим поверхами, уникаючи будинків поруч з енергетичними, військовими та критичними інфраструктурними об'єктами.

Які цінові тенденції спостерігатимуться на початку 2024 року


На початку 2024 року на первинному ринку можна очікувати зростання цін в межах собівартості будівництва – на 15% в гривні. Натомість на вторинному ринку прогнозується стабілізація цін. Зростання вартості нерухомих об'єктів буде сягати від 6 до 10% в доларах протягом півріччя.

Що буде з попитом та які перспективи ринку нерухомості


Щодо попиту, експерт вказує на стабільне та поступове зростання платоспроможного попиту у Києві та області з кінця весни. Інвестиційний попит залишатиметься обмеженим, але прогнозується його зростання завдяки допоміжним програмам на ринку.

"Зараз можна говорити, що станом на сьогодні ми загалом на ринку змогли повернути третину продажів від довоєнного рівня. 30% це в нинішніх умовах дуже класно, адже це говорить, що сьогодні люди готові жити в Україні. Але цього недостатньо, аби запустити ринок на повну й аби він нормально функціонував", – каже він.

За словами Шевчук, спрогнозувати попит на вторинному ринку неможливо. Це все буде залежати від внутрішньої міграції та подій на фронті.

Раніше ми повідомляли, чим здивує українців дешеве житло в Києві. Також пропонуємо дізнатися думку експертки з нерухомості Вікторії Берещак щодо ситуації на ринку нерухомості у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.