Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Вторинний ринок нерухомості отримав "нове дихання"? Що впливає на вибір українців

Стратегії розвитку та підтримки ринку нерухомості можуть стати ключовими чинниками у вирішенні викликів та сприянні стабільності

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В НБУ розповіли про ситуацію на ринку нерухомості

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні спостерігаються цікаві та важливі тенденції на ринку нерухомості. Йдеться про виражену зацікавленість населення до придбання готового житла, особливо в регіонах, які відзначаються високим рівнем безпеки. Це призвело до збільшення попиту, особливо на вторинному ринку.

Про це свідчить грудневий звіт Національного банку України (НБУ).

Що відбулося на ринку нерухомості


Однією з ключових причин, що впливають на ринок, є завершення довоєнних проєктів, що призвело до збільшення пропозиції готового житла. Проте, варто відзначити, що повільний старт нових будівельних об'єктів може призвести до обмеженої пропозиції у довгостроковій перспективі. Це викликає певні труднощі на ринку, особливо для тих, хто шукає новобудови.

За останні періоди відзначено стабільність у цінах на житло на первинному ринку та послаблення темпів росту на вторинному ринку. При цьому зросла вартість оренди нерухомості. Тому перше за півтора року співвідношення ціни та орендною платою наблизилося до середнього рівня на довгостроковий період.

Зауважено, що попри зростання попиту на житлову нерухомість, купівельна активність залишається значно нижчою, ніж у попередні роки. Це може бути пов'язано зі складнішими економічними умовами та високими безпековими ризиками в деяких регіонах.

Які зміни відбулися через "єОселю"


Важливим аспектом є взаємозв'язок іпотечного кредитування та ринку нерухомості. Запуск програми "єОселя" сприяв пожвавленню іпотечного кредитування. Так, у жовтні-листопаді 2023 року частка житла, придбаного за допомогою іпотечних позик, досягла найвищого рівня за багато років і становила 5,8%. Але існують обмеження на вік придбаного житла. Тому ця програма може виявитися стимулом для покупців, але водночас поставити обмеження на вибір житла.

Чого очікувати у 2024 році


Відновлення попиту на житло надалі буде залежати від росту доходів населення. Однак високі безпекові ризики та повільне повернення вимушених переселенців можуть діяти як обмежувальні фактори. Поки ринок нерухомості перебуває в дисбалансі, інвестиції в цей сектор можуть залишатися малопривабливими.

Що відбулося з цінами на квартири вторинного ринку


Ціни на житло на київському вторинному ринку зазнали змін, зокрема, за місяць ціни на однокімнатні квартири зросли на 900 доларів, до 65,9 тис. доларів, тоді як двохкімнатні – подешевшали на 2,5 тис. доларів, до 83,5 тис. доларів.

Варто значити, що ціни на квартири значно варіюються в залежності від району, і різниця може досягати 3-4 разів. Так, наприклад, Печерський район залишається найдорожчим, там спостерігається така цінова політика:

  • середня вартість однокімнатної квартири становить 126,5 тис. доларів;
  • двокімнатна – 185 тис. доларів;
  • трикімнатна – 317,3 тис. доларів.

З іншого боку, Деснянський район пропонує більш доступне житло, наприклад, від 41,7 тис. доларів за однокімнатну квартиру та до 71,4 тис. доларів за трикімнатну.

Важливо враховувати, що середні ціни, оголошені власниками, можуть відрізнятись від фактичних продажів. Наприклад, середня ціна однокімнатної квартири в оголошеннях складає 65,9 тис. доларів, але фактично продано лише за 56,6 тис. доларів.

Раніше ми повідомляли, як змінилися ціни на оренду житла в Києві наприкінці 2023 року. Також пропонуємо дізнатися, чи можуть батьки оформити квартиру на дитину.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.