Головна Новини Новобудови Аналітика ринку Ремонт

Ринок нерухомості кардинально зміниться? Яких трансформацій чекати у 2024 році

Під впливом деяких факторів прогнози щодо цінової динаміки залишаються неоднозначними, але важливо слідкувати за успішністю програм та інвестицій, що можуть визначити курс подій на ринку нерухомості

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експертка розповіла, що відбуватиметься з ринком нерухомості у 2024 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ситуація на українському ринку нерухомості завжди піддається певним змінам. Однак, в економічних умовах невизначеності, викликаної геополітичними ризиками та війною, прогнозувати події на ринку нерухомості у 2024 році стає завданням вкрай складним.

Однак, оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак все ж висловила свої думки щодо ключових аспектів, які можуть вплинути на цей сегмент у коментарі сайту Pro Гроші.

Які фактори впливатимуть на вартість нерухомості

Одним із найважливіших факторів, який визначатиме динаміку цін, є зростання вартості будівництва. За словами експертки, це впливає на собівартість, зокрема на будівельно-монтажні роботи та матеріали.

Загальне зростання складає 45%, і при цьому, ще окремі категорії будівельних матеріалів подорожчали на 60% або більше. Це пояснюється рядом факторів, включаючи:

  • переосмислення логістичних ланцюжків;
  • адаптацію виробничих потужностей;
  • втрату виробничих можливостей на Сході та Півдні України;
  • подорожчання сировини через інфляцію.

Важливим аспектом є криза кадрів у будівельній галузі, де виник дефіцит кваліфікованих робітників через їхню масову мобілізацію. Це відчутно підвищує собівартість та затримує темпи будівельних робіт.

"Важливо не забувати, що на ринку нерухомості приватного сектора існує конкуренція з державними підрядниками, які беруть участь в проєктах відбудови. Це також призводить до навантаження та зростання собівартості, що, своєю чергою, впливає на підйом цін за квадратний метр", – додала Вікторія Берещак.

Що може стримати ріст цін на нерухомість

Однак існують стримуючі фактори, такі як попит та низькі темпи будівництва. Платоспроможний попит поступово відновлюється, але ще далеко від довоєнних обсягів, обмежуючи можливості девелоперів підвищувати ціни. Як зазначила експертка, затримки у введенні нових будинків в експлуатацію тривають від 12 до 19 місяців, що подальше гальмує ріст обсягів житла.

"До чого я веду, до того, що ціна, власне, буде зростати під впливом подорожчання собівартості, але стримувальним фактором буде реальний попит. Це означає, що ми десь зможемо побачити приблизне зростання ціни квадратного метра в межах 15% в гривні протягом першого півріччя, якщо ситуація буде зберігатися в нинішніх реаліях", – розповіла експертка.

Окрім цього, успішність програми "єОселя" та повернення інвестиційного попиту можуть стати каталізаторами для відновлення ринку та стимулювання його росту. Однак, у невизначених умовах, прогнозування цього розвитку подій залишається надто складним завданням.

Чому взимку не дешевшає оренда деяких квартир в Києві

У зимовий період ціни на оренду квартир знижуються. Проте в Києві є певна нерухомість, яку оминула ця тенденція, адже вони мають великий попит.

Так, експерти розповіли, що в столиці зросла популярність на однокімнатні квартири. Відповідно, ціни на таку нерухомість підскочили на 30% порівняно з вереснем цього ж року, і часто рівняються з цінами двокімнатних апартаментів.

Здача таких квартир в оренду займає 3-5 днів, відповідаючи тенденціям передвоєнного періоду. Зазначено також зростання попиту на оренду житла в закритих житлових комплексах з власною територією, що призвело до підвищення їхньої вартості. Клієнти тепер більше цікавляться наявністю генератора та стабільністю опалення та водопостачання під час відключення електроенергії в холодний період року.

Раніше ми повідомляли, за якими квартирами "полюють" нові покупці. Також ми писали, чи має попит нерухомість на деокупованій території.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.